„O pozemky Annahute jsou zájemci, příští týden bychom chtěli tuto věc řešit. Objevil se i zájemce o výstavbu výrobní haly v Brněnské ulic, nejsou zde však zatím dostatečně vykoupené pozemky," uvedl náměstek primátorky Jiří Pospíšil.

Právě vlastnická otázka u pozemků je často překážkou pro růst nových podniků.

V Kojetínské ulici se zatím podařilo vykoupit jen část, v Brněnské pak jednání v některých případech krachují na požadavcích majitelů parcel.

„Někteří vlastníci zkrátka půdu odmítají prodat. Je zde však samozřejmě možnost, že se ji pokusí odkoupit samotný investor," uvedl náměstek primátorky Zdeněk Fišer.

Právě v lokalitě nedaleko židovského hřbitova došlo na červencovém zasedání rady k odkupu dalšího pozemku.

Vedení města zatím nebylo příliš konkrétní v tom, jaké firmy by v Prostějově měly ještě vyrůst.

Situace se částečně změnila na středeční tiskové konferenci po radě města.

„Nejsou to logistické firmy. Jedná se konkrétně o dvě firmy, které jsou dosud v pronájmu a chtěly by do svého. Jedním zájemcem o rozšíření výroby je společnost Windmöller & Hölscher.

Firma se na dotazy Deníku, o jaké pracovníky by v budoucnu při rozšiřování výroby měla zájem, do páteční uzávěrky nevyjádřila. Nyní však shání například techniky a elektrokonstruk­téry.

Co s parcelami po OP?

Velkou neznámou pak také je budoucnost pozemků pod bývalým oděvním gigantem OP Prostějov.

Jednatel společnosti Astria Group vlastnící tyto parcely, Ondřej Batta, už dříve uvedl, že shání investory do pozemků.

„Budeme nabízet pozemek celý. Rozparcelovat se po té může kdykoli," potvrdil Ondřej Batta s tím, že rozesílá zájemcům materiál s nabídkou.

„Zatím žádné další pozemky prodané nejsou. Komunikujeme ale s možnými zájemci," uvedl pak na dotaz Deníku v pátek.

O část pozemků v blízkosti již neexistujících výrobních hal OP Prostějov pak projevila zájem prostějovská firma Laser Technology.

Jednatel společnosti Radek Mudrla však upozornil, že rozšiřování výroby zatím není aktuální.

„Jsme na úplném začátku, majetek je na nás zatím jen zčásti přepsaný. Ve výrobě bychom zde chtěli navázat na naši činnost a stávající kapacity," uvedl s tím, že ve firmě by mohli najít uplatnění svářeči i zámečníci.

Právě po těchto zaměstnancích, tedy kvalifikované dělníky ve strojírenství, je v kraji největší poptávka. Úřad práce na konci července evidoval přes osm set volných pracovních míst pro svářeče, zámečníky či nástrojaře.