„Do nemocnice jsme šli s vysokými horečkami, můj syn totiž trpí častými angínami a podle ošetřující lékařky by měl být raději pod neustálým dohledem odborníků. Když horečky ustaly, pustili nás domů. To už jsme ale oba měli střevní chřipku, kterou jsme nakazili zbytek rodiny. Vím, že se to může stát, ale stejný scénář se odehrál dvakrát v jednom roce. Před půl rokem jsem byla se synem ze stejného důvodu na dětském také a domů jsme si přinesli průjem i tehdy,“ postěžovala si Svobodová.

Podobně přitom skončila i další maminka hospitalizovaná v polovině listopadu v prostějovské nemocnici s půlročním chlapečkem. Léčil se tu se zánětem ledvin. Po příchodu domů trpěli oba průjmy.

„Po první hospitalizaci mě dost překvapilo, že je na oddělení k dispozici pouze jediný záchod pro všechny. Hygienické zázemí se mi tu vůbec nelíbilo. Když jsme průjmy dostali i podruhé, řekla jsem si, že s tím musím už něco udělat,“ dodala Alena Svobodová rozhořčeně.

Vedení prostějovské nemocnice se brání. „Většina menších dětí má buď pleny nebo nočníky, které jsou přímo na pokoji. Na jedno společné WC kojeneckého oddělení chodí zdravé maminky,“ uvedl tiskový mluvčí nemocnice Tomáš Želazko.

„Při eventuálních potížích má pacient nebo osoba, která dítě doprovází, vymezeno WC v jiné části dětského oddělení, většinou za personálním traktem. Na všech toaletách je mýdlo, dezinfekce a jednorázové papírové ručníky. Na každém pokoji je kromě tekutého mýdla také dezinfekce určená na ruce. Nevíme o tom, že by některé dítě bylo propuštěno domů se silnými průjmy,“ dodal Želazko.

„Na žádnou další toaletu nás po dobu hospitalizace nikdo neupozornil, všichni jsme chodili na jeden záchod,“ reagovala na jeho vyjádření Alena Svobodová.

Většina akutních onemocnění začíná u dětí teplotou a teprve v horizontu několika dnů se vyvinou další příznaky. „U řady onemocnění rotavirové infekce je typický začátek v podobě dvou dnů vysokých teplot, pak následuje dvoudenní zvracení a teprve později průjem. Záleží, ve které fázi nemoci je dítě přijato,“ konstatoval mluvčí Tomáš Želazko.

„U virových infekcí je prevence obtížnější. Snažíme se vysvětlovat maminkám nutnost izolace, proč má být s dítětem jen na svém pokoji, ale je to mnohdy velmi obtížné,“ podotkl.

O potížích pacientů odcházejících z nemocnice nemají žádné zprávy ani hygienici. „Lidé se s podobnými podněty mohou obracet přímo na nás. Zatím to ale nikdo neudělal,“ zmínila se Eva Kučerová z prostějovského pracoviště krajské hygienické stanice. Při poslední letošní kontrole na dětském oddělení prostějovské nemocnice nezjistili hygienici podle jejích slov žádné závažnější porušení norem.