Jedním z nich je i pětadvacetiletá Jitka Mařáková. Ta se chce od svých rodičů odstěhovat, jenže na to nemá prostředky.

„Měsíčně mi z platu zůstává necelých pět tisíc. Z toho si byt dovolit nemůžu," říká.

Problémy podle jejích slov začaly když jí bylo dvacet. V té době si mladá žena půjčila dvě stě tisíc korun.

„Ještě rok a půl mi budou z platu strhávat peníze a zbude mi jich tak málo, že si prostě nemůžu dovolit nájem. Doma s rodiči je to přitom k nevydržení. Už se to tam blíží šikaně a jsem z toho všeho psychicky na dně," svěřuje se Jitka Mařáková.

Na byt si však bude muset počkat. V současnosti totiž ty startovací v Prostějově nejsou a sociální bydlení je z velké části především pro rodiny.

„Startovací byty ve městě docela nedávno byly, a to na Plumlovské ulici. Ale rozhodli jsme se je zrušit. Neplnily svůj účel a nebyly ani zcela obsazené," říká náměstkyně primátora Alena Rašková a dodává, že se aktuálně neuvažuje o tom, že by se nějaké v budoucnu postavily.

Pět let čekání na garsonku

Lidem bez rodin, zato s velkým zájmem o vlastní, levné bydlení tak zbývají jenom garsonky v ulici Marie Pujmanové.

Jenže čekací doba na ně může být i několik let.

„Je to velmi individuální. Měřítkem totiž není jen doba, ale také sociální situace žadatele o bydlení. Každá žádost je bodována a podle výsledku můžete čekat půl roku, rok, ale i pět let," oznamuje ředitel domovní správy Vladimír Průša.

Odkazuje tak na kritéria, která hodnotí například to, zda má zájemce o městský byt příjem, rodinu nebo třeba stavební spoření.

Nejvíce bodů však získává žadatel rozhodnutím Bytové komise, deset potom za trvalý pobyt v Prostějově.

Díky tomu tak Jitka Mařáková bydlící nedaleko Prostějova, ale také další stovky zájemců mají smůlu. ¨

Přehled o ubytovnách

A co radí magistrát těm zbývajícím?

„Na magistrátu je odbor sociálních věcí, na které se můžou lidé obrátit se žádostí o radu. Pracovnice mají přehled o ubytovnách a bydlení v Prostějově," uvádí vedoucí odboru Jaroslav Svozil o pracovišti městského úřadu ve Školní ulici.

„Tento odbor také může pomoct s příspěvkem na bydlení. Dobré je obrátit se i na Domovní správu, kde je však potřeba vstupní poplatek tisíc korun," uzavírá Alena Rašková.