„Podívej, to je krása," ukazovala Renata Fialová svému malému synovi fialové zvonce, které ze záhonu visely do cestičky. Maminka prozradila, že stezku absolvovali i loni.

„Celé Prostějovské léto je skvělý nápad," pochvalovala si Fialová. Míní, že je skvělé, dokázat lidi o prázdninách vytáhnout z koupališť a marketů do přírody, na promítání filmů či na koncerty.

„A určitě je také lepší dostat je ven, než je nechat jen sedět u televize," zdůraznila.

Předškolačka Kristýnka si botanickou zahradu prohlédla spolu s rodiči. Pak odběhla do kouta, aby pomohla postavit hmyzí hotel. Pod stříšku dřevěného hotelu dala větvičky, do keramické hlínu nadělala hřebíkem pár otvůrků.

„Mezi větvičkami a v dírkách v hlíně se zabydlí samotářské vosy," prozradil Kristýnce ochránce přírody Jaroslav Křivánek.

Poznávací stezka přilákala i děti z Centra pro rodinu sídlícího na Vápenici.

„Podívejte, děti, šuškarda," ukazovala květinu s drobnými nafialovělými květy a trávovitými listy svým svěřencům žena ve světlých letních šatech, kterou caparti oslovovali jako paní učitelku.

Rozšíření zahrady

Botanickou zahradu čeká rozšíření. Odborníci se do těchto prací pustí ještě letos, dokončí je příští rok v květnu.

„Terénní a sadové úpravy na jižní straně budou zahrnovat úpravu pro nevidomé a slabozraké s popisem rostlin a vyvýšenými záhony. V rozšířené části směrem k Jezdecké ulici vznikne růžová zahrada s výsadbou převážně růží a okrasných dřevin," přiblížila náměstkyně primátora Ivana Hemerková s tím, že k nově osazeným plochám specialisté prodlouží zavlažovací systém

Botanická zahrada v Lidické ulici bude rozšířena o více než třetinu stávající plochy. Půjde o dnes nevyužívané pozemky směrem na jih a východ.

„V těchto prostorách provede vítěz tendru kultivace území s výsadbou veřejné zeleně, vybuduje zpevněné chodníky a cestičky navazujících na stávající síť," popsal další náměstek Zdeněk Fišer.

Na projekt získalo město dotaci z Operačního programu Životního prostředí

Předpokládaná hodnota díla činí 5,8 milionu korun, přičemž dotace pokryjí 1 milion korun.