Pro horkou polévku a pár dobrých slov si mohou lidé bez domova chodit k prostějovskému místnímu nádraží. Od pondělí zde zastupitelka Milada Sokolová nabízí zadarmo polévku. Občerstvení zde mají zájemci k dispozici každý den od jedenácti do dvanácti hodin.

„V pondělí dorazilo jedenáct lidí z několika desítek těch, co nechodí do azylového centra," uvedla Milada Sokolová, která se sama ujala nalévání polévky.

O tu byl také v úterý zájem. Už kolem jedenácté hodiny se trousili první lidé. Mezi nimi byla také Alena Stehlíková. Podle svých slov nápad oceňuje.

„Hodnotím to dobře. O téhle možnosti jsem se dozvěděla od druhých. Jsem zde dnes poprvé," uvedla postarší žena. Ta se dočkala teplé rybí polévky.

Milada Sokolová prozradila, že původní nápad pocházel z hlavy studenta.

„Přišel s tím Jan Šmída z Gymnázia Jiřího Wolkera. Chtěl pomoci bezdomovcům. Přemýšleli jsme pak, jak to udělat a jak jim dále pomoci. Jak třeba zjistit co dalšího potřebují," sdělila zastupitelka.

Na podávání polévky spolupracuje hned s několika organizacemi. Pomocné ruky se například dočkala také v azylovém centru.

„Pomohli jsme s distribucí informačních letáků o nabídce polévky. Myslím si, že pro osoby bez přístřeší je něco takového potřeba a určitě tuto činnost hodnotím kladně," uvedl ředitel azylového centra v Prostějově Jan Kalla, který se tak stará o informovanost.

Jídlo však z centra neprochází. O něj a o kuchyňské potřeby se starají hned dvě restaurace. Kromě vegetariánské Kozy pomáhá také restaurace Národního domu.

„Poskytujeme paní Sokolové zázemí. Za minimální náklady pak také obstaráváme polévku. Měli bychom se nějakým způsobem střídat s vegetariánskou restaurací Koza zůstala celá," prozradil ředitel organizace provozující restauraci v Národním domě Jan Páleník.

Zatím však není jasné, jak dlouho bude spolupráce pokračovat. Záležet bude například na počasí.

„Budeme zde, dokud bude zima," řekla například Milada Sokolová. Upozornila však, že společně s dalšími organizátory hledá dobrovolníky.

„Určitě přivítáme pomoc. Například Honza přes týden nemůže, je ve škole," řekla. Zájemci se mohou hlásit na mailu pomocbezdomovcum@seznam.cz.