Provozní prostory a sklepy se otevřou po roce.
"Doposud bylo možné Palírnu navštívit pouze jako součást větší skupiny lidí, což bylo pro mnoho lidí limitující. V letošním roce jsme se rozhodli odstranit tyto bariéry a otevřít své brány co nejvíce zájemcům. Připravili jsme proto pravidelné prohlídky, které se budou konat až do konce srpna. Jsme hrdí na naši dlouhou historii a chceme ji sdílet se všemi milovníky kvalitních destilátů," zve Boris Rajdl, marketingový ředitel Palírny U Zeleného stromu.
Prohlídky pro veřejnost budou umožněny po celé léto. Během nich se návštěvníci dozví o historii tohoto evropského unikátu, nahlédnou do sklepů, kde zrají ušlechtilé destiláty a chybět nebude ani degustace tří vzorků. Na prohlídky je nutné se předem registrovat na webových stránkách palírny.
Speciální myslivecká zrála v sudech z francouzského dubu. Při příležitosti 503 letého výročí stočil blend master Roman Petruš pod dohledem významných osobností regionu symbolických 503 lahví speciální Staré žitné myslivecké Single Barrel.
Výjimečnost tohoto ročníku je umocněna tím, že zrál ve speciálním dřevěném sudu z francouzského dubu po burgundském červeném víně odrůdy Pinot Noir. Dřevo pěstované ve Francii má větší hustotu než běžnější dub americký.
Z toho důvodu je zrání whisky pozvolnější a mikrooxidace probíhá pomaleji. Destiláty a víno v těchto sudech jsou tak vhodnější pro delší ležení. Francouzské dřevo vínu dodává jemnější až krémovou chuť a hedvábné taniny. Díky tomu se podařilo v tomto single barrelu zachovat rovnováhu ovocných chutí, ve které příchuť dřeva není tak dominující.
Lahodný destilát zrál šest let. "Připravit dobrý single barrel není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Člověk si s tím musí vyhrát, musí pravidelně ochutnávat a jednoduše vědět, kdy je ten správný čas zrání v sudu zastavit. Starou žitnou mysliveckou jsme vložili do francouzských sudů po Pinot Noir v roce 2015 a již na začátku tohoto roku jsem poznal, že se vyznačuje komplexní a jemnou chutí, a přitom si zachovaná ovocné nuance. Proto jsme zvolili tuto exkluzivní specialitu jako výroční edici letošního roku," říká blend master Roman Petruš.