Oslavy začaly slavnostním přípitkem generálního ředitele Pavla Kadlece se všemi sto pěti zaměstnanci Palírny U Zeleného stromu. V rámci výročí navázali také na loňský rok a opět stočili symbolický počet lahví speciální edice Staré žitné Single Barrel.

„Tato limitka s 501 lahvemi má stejný základ jako naše tradiční česká lihovina Stará žitná myslivecká, tedy žitný destilát. Zraje však v sudech různých původů,“ vysvětluje Pavel Kadlec.

Právě tento postup vytváří různorodý chuťový profil.

„Každý Single Barrel je dle konkrétního jednoho sudu odlišný a neopakovatelný, jednotlivé etikety navíc popisujeme ručně. K letošnímu výročí jsme připravili žitný destilát, který jsme již v roce 2011 uložili do sudu po sherry oloroso, španělském fortifikovaném víně z jihošpanělské Andalusie, kde postupně získal svůj jedinečný charakter,“ přibližuje speciální postup výroby Roman Petruš, master blender Palírny U Zeleného stromu.