Prostějovská transfúzní stanice neustále pracuje na náboru nových dárců krve a krevní plazmy. Ti jsou ještě o něco více než v průběhu celého roku potřeba právě nyní, v letních měsících.

„Díky letnímu období a dovoleným klesá počet dárců krve i krevní plazmy, neboť například dovolená v zahraničí vylučuje následné dárcovství až na několik měsíců. Na druhou stranu však zároveň přibývá počet závažných úrazů, například kvůli dopravním nehodám, u kterých je transfúze často vyžadována,“ popsala situace mluvčí skupiny Agel Radka Miloševská.

Prostějovská nemocnice pravidelně pořádá akce, jimiž se snaží přilákat nové dárce nebo těm stávajícím zpříjemnit odběry, například soutěže pro dárce nebo líčení dekorativní kosmetikou pro ženy, které na odběr přijdou.

Darovat krev přišli do nemocnice na jaře také studenti Gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově.

„Přišlo 22 studentů, většina z nich vůbec poprvé, proto na ně také čekala prohlídka oddělení s odborným výkladem. Velký dík patří jejich vyučujícímu Františku Střídeckému, který studenty přivedl a sám absolvoval devětadevadesátý odběr,“ uvedla vrchní sestra hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice Prostějov Monika Říhová.

Aktuální stav krevních zásob ukazuje nadměrné zásoby skupiny AB, naopak akutní nedostatek je u skupiny 0. Vedení nemocnice apeluje na všechny, kteří nad darováním ještě uvažují, aby i v těchto horkých dnech přišli darovat krev.

Odběry krve probíhají každé pondělí, úterý a čtvrtek od 6 do 8 hodin, odběry plazmy pak v úterý a ve čtvrtek od 9 do 11 hodin a ve středu a v pátek od 6 do 11 hodin. Ke každému odběru je nutno se předem objednat. Každý dárce dostává v nemocnici občerstvení a stravenku v hodnotě 60 korun. (kac)