„Byl to člověk, který celý svůj produktivní život zasvětil ochraně životního prostředí. Dá se říct, že botanická zahrada byla takové jeho dítě, velmi se o ni staral. Je proto spravedlivé, že ponese jeho jméno,“ řekl dnes ČTK primátor města Miroslav Pišťák (ČSSD). Podle zastupitelů Albrecht za minulého režimu zabránil i tomu, aby zahrada byla kvůli záměru rozšířit kasárna zrušena a přestěhována na jiné místo.

Botanik Albrecht (1961 – 2001) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Ochraně přírody se věnoval například na referátu životního prostředí Okresního úřadu v Prostějově, pracoval i ve Správě CHKO Litovelské Pomoraví, byl členem sdružení Prostějov 21 v městském zastupitelstvu a vedl komisi životního prostředí. V roce 2001 zahynul s manželkou a synem při autonehodě.

Nově pojmenovaná zahrada by se měla v dohledné době dočkat rozšíření. Město požádalo o dotaci z evropských zdrojů ve výši 1,03 milionu korun, celkové náklady se odhadují na 5,8 milionu korun. Pokud se podaří dotaci získat, práce začnou ještě letos. Cílem je zahradu zatraktivnit a zajistit pestřejší skladbu rostlin.

Botanická zahrada se rozkládá na ploše 4600 metrů čtverečních a vyskytuje se v ní 1350 druhů rostlin a 101 druhů dřevin. Město chce plochu rozšířit o zhruba 1800 metrů čtverečních.

Prostějovskou botanickou zahradu každoročně navštěvují tisíce lidí. Založena byla na pozemcích bývalého hřbitova už v roce 1933. Za druhé světové války byla téměř zničena a do původního rozsahu se ji nepodařilo obnovit. Od roku 1966 je zahrada součástí městských parků a v roce 1986 byla zařazena i do mezinárodního seznamu botanických zahrad.

SOUVISEJÍCÍ: Trnkovou, Kelčickou, Brodeckou a Kravákovu. Už brzy je najdete v Prostějově