„Samozřejmě mi vadí, jak se někteří naši spoluobčané chovají. Jsou hluční, a když se baví, tak je musí slyšet celá ulice. Co mi ale vadí ještě víc, je fakt, že žijí z našich peněz, ale přitom se nás nebojí ještě okrádat a přepadat na ulici. Přitom na jejich sociální dávky by normální člověk nedosáhl. Mám stále větší strach chodit po ulici, a to i za denního světla," vyjádřila se Lenka z Prostějova.

Problém s romskou komunitou vnímá i prostějovský magistrát.

„Za mnou si lidé přímo nechodí stěžovat, ale uvědomuji si, že někteří naši spoluobčané jsou nesmírně hluční a chovají se, jako by jim Prostějov patřil," řekl primátor města Miroslav Pišťák.

Podle jeho slov souvisí potíže s Romy do určité míry s rozdělováním sociálních dávek.

„Ale s tím musí něco udělat stát. Jsem toho názoru, že zákon a právo by mělo platit pro všechny stejně," vyjádřil se Miroslav Pišták.

Město se snaží situaci řešit ve spolupráci s městkou policií.

„Městská policie s mým souhlasem provádí kontroly v hernách, zda do nich nechodí lidé na sociálních dávkách," doplnil primátor města, které v roce 2002 rozpustilo romskou kolonii U svaté Anny a obyvatele vystěhovalo do různých obcí a měst v regionu.

Lidé se bojí chodit v noci po městě

Webová anketa Prostějovského deníku také ukázala, že místní trápí kriminalita ve městě. V otázce bezpečnosti a veřejného pořádku si letos město pohoršilo i v průzkumu spokojenosti, který si nechala radnice už posedmé zpracovat. Průzkum ukázal, že lidé se bojí chodit v noci po městě a po ulicích.

„Nejméně bezpečně se lidé cítí, když jdou v noci po městě. Ovšem i tak je veřejný pořádek v Prostějově podle více než poloviny lidí lepší než v jiných městech," nechala se slyšet náměstkyně primátora Alena Rašková. 

Primátor: Miroslav Pišťák (ČSSD)
Rada: ČSSD + ODS
V zastupitelstvu i: KSČM, KDU-ČSL, TOP 09
Čtyři události posledních čtyř let1. V červnu 2014 schválili zastupitelé nový územní plán. Jeho příprava zabrala zhruba pět let, na svém kontě má dvě projednávání a 270 připomínek a námitek. Dokumentem se bude město řídit zhruba dalších deset let.
2. V roce 2014 Prostějov ukončil dlouholetý spor s Držovicemi, které se od města v roce 2006 na základě referenda odtrhly. V majetkovém dorovnání vyplatil Prostějov své bývalé místní části téměř tři miliony korun.
3. V roce 2014 město nechalo opravit výpadovku na „hanáckou dálnici". Na Dolní ulici vznikl rondel s odbočovacím pruhem na Šárku. Stavební práce spolkly téměř čtyři a půl milionu korun.
4. V roce 2013 město obnovilo Smetanovy sady. Jejich kompletní revitalizace zabrala půl roku a stála čtrnáct milionů korun. Park mezi Vápenicí a Školní ulicí dostal nové chodníky, osvětlení, lavičky, zeleň a oplocení.