Radnice totiž jedná se zástupci židovských obcí České republiky a americké nadace Kolel Damesek Eliezer o tom, jak bude toto místo vypadat v budoucnu. A řadě lidí se to nelíbí.

SETKÁNÍ OBČANŮ

Minulý týden ve čtvrtek se v Reálném gymnáziu v Prostějově ve Studentské ulici uskutečnilo setkání zhruba stovky lidí.

Ti si podle svých slov nepřejí žádné změny v současném stavu přilehlého parku a jeho okolí.

„Akci nepořádala škola, ale Klub přátel školy, ale nakonec přesáhla i jeho možnosti, a organizace se ujal občanský petiční výbor," řekl ředitel gymnázia Rostislav Halaš.

„Mě samozřejmě názor rodičů zajímá a s paní primátorkou jsme se domluvili, že se škola k celé záležitosti vyjádří v okamžiku, kdy bude mít k dispozici konkrétní návrhy na úpravu samotného místa. Zatím nic nevíme," upřesnil Rostislav Halaš.

CO SE PÍŠE V PETICI

V petici, kterou může veřejnost podepisovat, se mimo jiné říká, že občané žádají zachovat stávající stav parku a okolí gymnázia a základní školy ve Studentské ulici v plném rozsahu a beze změn.

Petenti nechtějí a odmítají znovunavracet jakékoliv zaniklé pohřebiště do zmiňované ulice v žádné jeho podobě.

Jsou proti umísťování náhrobků, jakýchkoliv fragmentů a artefaktů pohřebnictví.

Chtějí zachovat a nepřemisťovat stávající parkoviště, odmítají umístit na místo jakékoliv bariéry v podobě zídek, živých plotů a podobně.

Za petiční výbor je na archu vyjmenováno deset lidí. Zdeněk Dušek, který je jedním z nich, se k celé akci ani petici prozatím vyjadřovat nechtěl.

„Postupujeme jednotně a brzy zveřejníme společné prohlášení," uvedl v pondělí dopoledne.

POSTOJ ŽIDOVSKÉ OBCE

Osobně se čtvrtečního setkání v Prostějově účastnil také zástupce Federace židovských obcí České republiky Tomáš Jelínek.

„Celá akce je založena na šíření nepravdivých informací o obnově pohřebiště do jeho původní podoby. Řečníci ani nevysvětlili, co jim technicky na pietní úpravě místa s lidskými ostatky, kterou by ani neplatilo město, vadí. Nebyli ochotni se se mnou ani o svých názorech bavit," řekl.

MĚSTO SE DISTANCUJE

Prostějovská radnice se k celé situaci vyjádřila začátkem října na svých webových stránkách.

Výzva k setkání s názvem Zabraňme vzniku hřbitova před školou se podle ní svým stylem blížila šíření poplašné zprávy, obsahovala nepravdivé informace a neplatnou vizualizaci.

Radnice upozornila i na to, že probíhají další jednání a že v žádném případně nepůjde o obnovu hřbitova. Od zmiňovaných aktivit se město Prostějov distancovalo. A navíc jeho představitelé uvedli, že považují za nevhodné v době, kdy jednání o nové úpravě prostoru probíhají, svolávat jakékoliv nátlakové akce a manipulovat s rodiči dětí a žáků i veřejným míněním.

„Mně se k tomu, co se nyní děje, těžko vyjadřuje," řekla primátorka Prostějova Alena Rašková. „Na místě, o které se jedná, nemá být žádný hřbitov. Uvažujeme pouze o tom, jak pietu výše uvedeného prostoru zvýšit," dodala na závěr.

Dění kolem bývalého židovského hřbitova v centru Prostějova sledujeme dlouhodobě ZDE.