„Prostory upravujeme v přízemí prostějovského zámku a stavebně by měly být dokončeny v lednu příštího roku," uvedla náměstkyně primátorky Ivana Hemerková.

„Ale samozřejmě bude potřeba všechno vybavit a dokončit, to si vyžádá ještě nějaký čas," doplnila.

Nová městská umělecká galerie zabere podle slov Jiřího Fišera, náměstka primátorky prostějovského magistrátu, celé jižní a západní křídlo zámku.

„Vzhledem k tomu, že se v těchto prostorách našly renesanční omítky a zbytky sgrafit, nastoupí po stavebnících ještě restaurátoři," doplnil slova Ivany Hemerkové.

Důležité také podle obou zástupců města bude, kdo se nakonec stane provozovatelem výstavních prostor.

Záměr radnice je však takový, že se v galerii budou pořádat akce tematické, ke kterým se vystavovaná díla budou vždy obměňovat.

Nové přírůstky výtvarných děl jsou v těchto dnech k vidění v prostějovském Regionálním informačním centru. Výstava potrvá do neděle 4. prosince.Zdroj: DENÍK/Marcela Žůrková

Malíř: Jsem spokojen s výběrem i počinem

Obyvatelé Prostějovska tak postupně uvidí celou uměleckou sbírku, kterou magistrát vlastní.

Některá díla však mohou obdivovat lidé už nyní.

V Regionálním informačním centru se totiž v současné době koná výstava z nových přírůstků obrazů zakoupených v poslední době pro budovanou městkou galerii.

„Koncepčně i tematicky navazuje na podobnou z roku 2006 s názvem Na cestě za budoucí galerií," řekl Miroslav Macík, člen komise pro nákup uměleckých předmětů. Instalovaná kolekce jedenatřiceti obrazů byla podle něj vybrána z děl nakupovaných v posledních deseti letech. Patří mezi ty, které jsou spolu s ostatními bezpečně uzavřeny v suchém a temperovaném depozitáři ve Školní ulici. V Regionálním informačním centru je tak nyní k vidění například olej na plátně prostějovského výtvarníka Otakara Hubšila Nokturno, díla Oldřicha Lasáka, Richarda Kaňáka, Vladimír Pukla, Františka Třísky a dalších. Podle slov Lenky Gartnerové, pracovnice informačního centra, kde se výstava koná, se lidem obrazy velmi líbí.

„Máme i pěkné záznamy v Knize návštěv, kde lidé nové přírůstky oceňují," uvedla Lenka Gartnerová.

Jedním z nich je i prostějovský malíř Jiří Valtr, který napsal: „Jsem spokojen s výběrem i počinem shromáždit obrazy pro stálou výstavu. Z mého pohledu se jedná o nejhodnotnější výstavu, jaká tu doposud byla." Tomáš Vincenec, prostějovský výtvarník, ilustrátor, filmař a spisovatel má na sbírku vlastní názor.

„Nákup uměleckých děl? Ten je podle mě na hraně etiky. Ale co se týče samotné městské galerie, domnívám se, že jakýkoliv kulturní počin tohoto druhu v Prostějově je pozitivní, hlavně ve městě, kde u městské knihovny stojí velká lampa ve tvaru tenisáku," řekl Tomáš Vincenec na závěr.