„Byl bych rád, kdybychom po letech dospěli k řešení," řekl na zasedání zastupitelstva prostějovský primátor Miroslav Pišťák. Podle jeho slov by se město mělo držet rozhodnutí z června 2011 a zaplatit Držovicím 2,9 milionu korun. Na tomto postupu se nakonec shodli i zastupitelé a návrhu dali zelenou.

„Jsme připraveni dát Držovicím 2,9 milionu korun. Dospěli jsme k tomu, že bychom jejich požadavek mohli splnit, ale nic nás k tomu nenutí, je to projev naší dobré vůle. Částka 2,9 milionu korun je přiměřená a jedná se o konečné vypořádání. Dobré sousedské vztahy považuji za důležité," uvedl Miroslav Pišťák.

Podle zastupitelů však musí obec nejdříve splnit podmínku, a tou je stažení soudní žaloby.

„Jakmile budeme mít pravomocné rozhodnutí o ukončení sporu, můžeme peníze obci poslat," dodal primátor.

A jak rozhodnutí prostějovských zastupitelů vnímá starostka Držovic Blanka Kolečkářová?

„Soudní spor u Krajského soudu v Brně je od března minulého roku pozastavený. Nyní budu čekat na písemné vyjádření od prostějovského magistrátu. Jakmile rozhodnutí obdržíme, musí ho odsouhlasit zastupitelé," vyjádřila se.

O co v kauze vlastně jde?

Spor mezi Držovicemi a Prostějovem trvá od poloviny roku 2006, kdy se tehdy místní část od města odtrhla. Na základě rozhodnutí krajského úřadu získaly Držovice od města majetek v hodnotě zhruba 80 milionů korun, obci však unikly peníze z daňových výnosů nebo ze zisku z akcií. Držovice proto v roce 2008 podaly na město žalobu, v níž žádaly přezkoumání hodnoty majetku.

Na základě znaleckého posudku vypracovaného Držovicemi měl Prostějov obci vyplatit 9,6 milionu korun. V roce 2011 radnice uznala, že obec nedostala celou částku, a v souladu s expertním posudkem byla ochotna vesnici doplatit 2,9 milionu korun. Vedení Držovic nyní projedná návrh Prostějova a o dalším postupu rozhodnou její zastupitelé.