První povolební zasedání zastupitelstva města Prostějova mělo být slavnostní a v poněkud odlehčeném duchu. V klidu ovšem zdaleka neproběhlo.

Primátorem byl podle předpokladů zvolen František Jura (ANO).

"Vážím si toho a je pro mne ctí být primátorem města," vyjádřil se bezprostředně po zvolení František Jura.

Většinově byla schválena i jména pěti náměstků. Ze strany opozice zaznělo několik výhrad, hlavním terčem byl Jiří Pospíšil (Pévéčko), jenž byl navržen a i zvolen 1. náměstkem primátora.

Jaroslav Faltýnek (ANO)
Faltýnek v Prostějově složil slib, pak se vzdal mandátu

Hlasovalo se veřejně

Prvním dikutabilním bodem programu byla otázka, zda volit veřejně nebo tajně. Opoziční zastupitel Aleš Matyášek (Narovinu!) navrhl tajnou volbu. Většinou třiadvaceti hlasů však byla schválena volba veřejná.

Rada navrhovala jedenáct radních a šest uvolněných členů, opozice požadovala jen pět uvolněných členů. Většinově byl opět schválen návrh Rady na šest uvolněných členů. Prostějov tak bude v následujících čtyřech letech řídit primátor a pět náměstků, což opět podpořilo třiadvacet hlasujících.

Bez protikandidáta

Očekávaným vyústěním dopadla volba nového primátora. Jediným nominovaným kandidátem byl František Jura, který byl zvolen v čase 11.44 hodin nejvyšším představitelem města Prostějova.

"Děkuji všem, kteří mě podpořili. Těm, kteří mě nepodpořili bych rád dokázal, že si tu důvěru zasloužím," uvedl František Jura. Důvěru mu vyslovilo dvacet šest zastupitelů, osm se zdrželo a jeden nehlasoval.

František Jura
Moje priorita? Rekonstrukce fotbalového stadionu, říká František Jura

Vadil Pospíšil

Po volbě primátora přišli na řadu náměstci. Stejným poměrem pětadvaceti hlasů při deseti co se zdrželi dostali důvěru Jiří Rozehnal (ANO) a Alena Rašková (ČSSD). Šestadvacet zastupitelů se vyslovilo pro zvolení Jana Krchňavého (Pévéčko), jednoznačnou důvěru dvaatřiceti hlasů dostala Milada Sokolová (ODS).

Nejvíce času zabrala volba Jiřího Pospíšila, proti jehož nominaci se vyslovili Jan Navrátil a František Fröml (oba Změna), Petr Kapounek a Petr Ošťádal (oba Narovinu!). Přesto dostal Pospíšil třiadvacet hlasů a byl do funkce náměstka zvolen. Dalšími členy Rady byli zvoleni Roman Karšulín, Miloš Sklenka a Marcela Župková (všichni ANO), Tomáš Blumenstein (ODS) a Zdeněk Fišer (ČSSD).

Odstřelili Kapounka

Dalšími body programu byly volby finančního a kontrolního výboru. Zatímco nominace do finančního výboru byly schváleny jednoznačně, když jediný návrh na předsedu v podobě Tomáše Blumensteina prošel jednohlasně, kontrolní výbor dopadl úplně jinak. Na předsedu byli navrženi tři kandidáti: Petr Kapounek (Narovinu!), Pavel Dopita (SPD) a Petr Kousal (KDU-ČSL).

Opozice preferovala jednoznačně Petra Kapounka, s tím, že bývalo zvykem, aby předsedou kontrolního výboru byl zástupce nejsilnější opoziční strany. Zastupitelé byli však jiného názoru a Kapounka nakonec nezvolili ani jako člena. Předsedou se stal Petr Kousal se čtyřiadvaceti hlasy.

Podle očekávání

Nový primátor, jenž vedl po svém zvolení zasedání zastupitelstva nebyl z bouřlivého průběhu nijak překvapený.

"Já jsem s něčím podobným počítal. Mám už zkušenosti ze zasedání v kraji, ale nakonec i v prostějovském zastupitelstvu. Mám ambice a věřím tomu, že se ty vztahy v budoucnu zlepší," byl nad věcí František Jura.

Příští veřejné zasedání zastupitelstva se uskuteční 4. prosince 2018 a projednávat se na něm bude výhradně schválení rozpočtu na rok 2019.

Podpis koaliční smlouvy mezi ANO, Pévéčkem, ODS a ČSSD v Prostějově
Prostějovská koalice podepsána. Primátorem bude Jura