"Samozřejmě, že mi je z toho smutno. Sama jsem se pokochala rozkvetlou květenou na náměstí Spojenců, chápu ale, že zdraví je přednější. Dodržování karantény pomůže nám všem," komentuje současný stav náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Nouzový stav spojený s karanténou také zrušil několik plánovaných akcí spojených s oslavami 630 let povýšení Prostějova na město. Výročí je spojováno právě s pátečním datem 27. března, kdy stejného dne v roce 1390 získal Prostějov právo výročního trhu. Tím byl defakto povýšen na město.

Podívejte si i na fotogalerii z bezprostřední blízkosti prostějovské nemocnice

Oslavy 15. května? Kdo ví

"Měli jsme k tomuto výročí připravený kompletní celoroční program. V březnu se mělo uskutečnit Vynášení smrtky, vyhlášena měla být literární soutěž pro žáky základních a středních škol s tématem 630 let povýšení Prostějova na město. Zrušit jsme museli také celodubnovou akci Brány památek dokořán," vyjmenovává Milada Sokolová.

"Největší oslavy jsou naplánované na 15. května. Zatím jsme je nezrušili, ale musím opakovat, že zdraví je přednější a budeme se řídit aktuálním stavem," doplnila Sokolová.

CHRÁNÍ SE I SLAVNÝ BÁSNÍK Prostějovské centrum v době koronavirové - pátek 27. 3. 2020 dopoledneZdroj: Deník / Karel Rozehnal 
Jeden z nejvýznamnějších prostějovských rodáků, básník Jiří Wolker současnou koronavirovopu hrozbu nepodceňuje. Jeho plastika sedící na jedné z laviček na náměstí T. G. Masaryka byla v uplynulých dnech vybavena ochrannou rouškou. Napadení zákeřným virem Covid-19, se tak rozhodně bát nemusí. A víte, že v neděli 29. března si připomeneme sto dvacet let od narození tohoto básníka?

Na Bouzově rozhodně nezahálí, ale začali šít roušky. Zásobují jimi hasiče, prodavačky či seniory. Na snímku Sylva Marková ze správy státního hradu, která s nápadem přišla.(27.3.2020)
Na Bouzově šijí roušky pro podhradí, památky neotevřou kvůli pandemii koronaviru
Vedení města Prostějova, se v průběhu středy a čtvrtka věnovalo výdeji roušek, látek a desinfekce všem občanům. 26.3. 2020
Radní rozdávali roušky, látky a desinfekci. Podívejte se, zájem o ně byl

ONLINE - Vše ke koronavirové situaci

https://public.tableau.com/views/2603-koronavirus-okresy/dshbrdkrajOLO?:display_count=y&:origin=viz_share_link

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník