„Dobrý den, tady Městský úřad Pro…, vlastně promiňte, Magistrát města Prostějova,“ hlásili se v pondělí dopoledne do telefonů prostějovští městští úředníci. „To bude trvat asi ještě dlouho, než si zvykneme,“ odotkla asistentka Jaroslava Škrkánková.

Ze starosty primátorem

Miroslav Pišťák, který v pondělí přicházel do práce jako starosta odešel odpoledne coby primátor.

„Byl to ale zcela běžný pracovní den, nic podstatného se nezměnilo,“ prohlásil primátor Pišťák, který šel z jednoho jednání do druhého. Cedulku na dveřích mu technici zřejmě vymění až dnes.

Z provizorní pískovcovou

Naopak nová cedule na budově radnice se objevila krátce po poledni.

„Zatím je jen provizorní, do konce března bychom měli osadit pískovcovou. Záleží na tom, kdy ji dodá kameník, který na ní pracuje,“ vysvětlil Rostislav Barták vedoucí oddělení hospodářské správy odboru správy a zabezpečení Magistrátu města Prostějova.

Nová zastupitelstva v místních částech? Zřejmě ne

Statut Prostějovu umožňuje také delegovat část pravomocí na městské části a vytvořit zde zastupitelstva. Podle předsedů ostadních výborů je to ale jen teoretická možnost a nové volené orgány nejsou potřeba.

„Zatím jsem o ničem takovém neslyšel, ani na schůzi jsme takovou možnost neprobírali,“ prohlásil předseda osadního výboru v Žešově Petr Odehnal.

O zřízení samostatných zastupitelstev neuvažují ani jinde.

„To bychom dělali zastupitele za zastupitele. V současném zastupitelstvu máme tři lidi a to skoro deset procent. Město musí fungovat a pokud nefunguje tak jak má, je myslím zbytečné přidávat další volené orgány. Prostějov není zase tak velký, aby byli nutní další zastupitelé,,“ myslí si předseda osadního výboru za Čechovice, Domamyslice a Krasice Oldřich Vrcha.

Podobného názoru je i jeho kolegyně z vrahovického výboru. „Vrahovice teď mají zastoupení i v radě. A já jako radní i předsedkyně osadního výboru se snažím dělat maximum pro to, aby všechno fungovalo. A pokud to tak skutečně je, tak si myslím, že není nutné něco měnit,“ řekla Milada Galářová, předsedkyně osadního výboru Vrahovice.

Prostějov se stal statutárním městem v okamžiku vyhlášení novely zákona o obcích. A příslušný díl sbírky zákonů vydalo ministerstvo v pondělí ráno.

S vizí Prostějova jako statutárního města přišli radní v červnu loňského roku. Žádost však v listopadu zamítl ministr vnitra Jan Kubice. Město se tedy rozhodlo prosadit svou prostřednictvím poslanců. A to se nakonec novelou příslušného zákona podařilo.

O 1,7 milionů víc na odměny

Konkrétní náklady, co bude přerod obyčejného na statutární město stát zatím nejsou známy. Jediné konkrétní číslo je možné vyčíst z tabulek odměn pro úředníky. Podle původních propočtů radnice se zvýší ročně zhruba o 1,7 milionu korun náklady na odměny pro zastupitele, radní a představitele magistrátu. (pam)

Cesta ke statutárnímu Prostějovu:

8. Prostějov statutárním? Doplnění zákona to neohrozí

7. Maximálně do měsíce bude Prostějov statutární, tvrdí senátorka

6. Statutární Prostějov projde, je přesvědčena senátorka Sekaninová

5. Prostějov statutárním městem? Blíží se to

4. Prostějov statutárním městem? Ministr řekl ne

3. Prostějov statutární! Co to bude stát?

2. Přerov je statutární město, Prostějov chce být taky

1. Naláká Prostějov investory coby statutární město?