„Pokud se matka dostane do situace, kdy nechce nebo nemůže vychovávat své dítě, může pro ni být babybox řešením. Pořád je to lepší, než kdyby ho pohodila někde u popelnic a čekala, jestli se ho někdo ujme," míní jednapadesátiletá Alena z Prostějova.

Kde schránka bude umístěna?

V pořadí šestapadesátý babybox v České republice najde své místo u vchodu na plicní oddělení prostějovské nemocnice.

„Schránku umístíme na rohu plicního oddělení, takže ženy nebudou muset procházet celým vnitřním areálem, a tím jim bude zaručena anonymita. Zařízení bude sloužit především jako pojistka pro to, aby se dětem dostalo včas potřebné zdravotní péče. Bude opatřeno návodem na použití v češtině, ruštině a angličtině," uvedla Hana Szotkowská, mluvčí společnosti Agel, která spravuje prostějovskou nemocnici.

Jak babybox funguje?

„Schránky na odložené děti fungují pomocí čidel, která ihned vyrozumí zdravotníky na Jednotce intenzivní péče dětského oddělení, že se dvířka otevřela. Na příjmu se rozezní zvuková a světelná signalizace, takže zdravotníci okamžitě vyrážejí pro miminko. Vnitřek babyboxu navíc snímá videokamera umístěná tak, že nezabírá člověka, který dítě do schránky vloží, a on tedy zůstává v anonymitě," popsala fungování babyboxu Hana Szotkowská a dodala, že policisté po lidech, kteří odloží své dítě do schránky, již nepátrají.

„Dítě není ohroženo na zdraví ani životě, takže se nejedná o trestný čin," vysvětlila tisková mluvčí prostějovské nemocnice.

Kdo ho zaplatí?

Zřízení babyboxu, které přijde na tři sta tisíc korun, bude financovat Nadační fond pro odložené děti.

„Chci především zachraňovat dětské životy, a zároveň dát krajní možnost nešťastným matkám, které se v tísnivé psychické nebo sociální situaci nedokáží postarat o novorozence. Mým jediným přáním je, aby už nikdy nebylo nalezeno mrtvé tělíčko novorozence," vyjádřil se zakladatel nadačního fondu Ludvík Hess.

Proti schránkám se staví Česká neontologická společnost i Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj babyboxy berou dítěti jeho právo na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče. (ham)