Dokážou se vůbec cukráři bez rumu obejít?

„Musí to jít. Do krémů ho teď prostě nedáváme. Používali jsme prostějovský rum a nechceme jej nahrazovat nějakou trestí. Takové ty umělé chemikálie nepoužíváme," prohlásila Radka Štveráková, která společně s Jaroslavou Koudelkovou provozuje cukrářství v Drozdovicích.

Jinde se oblíbeného aroma nehodlají vzdát, a proto sáhli k náhražce.

„Začali jsme používat tresť, jinak to nejde," pokrčila rameny Gavriela Švecová ze Dzbele.

Cukráři při své spotřebě nemají na výběr, ale v rodinách, kde se hodně peče dochází k dramatickým situacím.

„Zabavila jsem dědovi půl lahve rumu. Jestli bude prohibice trvat až do Vánoc, půjde do cukroví. Když skončí dřív, dostane ji zpátky," prohlásila Jiřina Hohnová z Prostějova.

Stařeček Hohn ostatně na rekvizici vydělal už teď. Když si postěžoval kamarádům, sešlo se mu doma hned několik „půlek" prvotřídních ovocných destilátů.

„První už jsme načali, samozřejmě jsem je všechny pozval na besedu. Aspoň budeme mít důvod se scházet," liboval si penzista.