Základ tvořili počítačoví experti z Budětska.

"Začali jsme hned v roce 1990. Tehdejší JZD Budětsko mělo přidruženou výrobu v podobě výpočetního střediska a obchodního oddělení. Z něj se vyčlenila skupina mladých lidí, kteří založili několik měsíců po revoluci firmu MICOS," říká jeden ze spoluzakladatelů a dnešní jednatel společnosti Svatoslav Novák.

Přírodní památka Louky pod Skalami (Protivanovsko) - upolín nejvyšší
Teď krásně kvetou, ale ochranu mokřadní louky na Protivanovsku stále potřebují

Byli mezi prvními.

"Vznikli jsme jako teprve osmnáctá akciová společnost založená v Československu od roku 1948. Byli jsme skupinou lidí, která nic kromě nadšení a touhy něco dokázat neměli nic. Řekli jsme si proč něco nakupovat, když to můžeme vyrábět sami," vzpomínal další spoluzakladatel Aleš Hilčer, jenž dodává: "Z původních pětatřiceti akcionářů jsme zůstali čtyři. Začali jsme s výrobou stolních počítačů a pokračovali přes kabelové televize až po optická vlákna."

Do celého světa

V současnosti dodává prostějovská firma své výrobky do celého světa.

"Dodáváme do Jižní Ameriky, Ruska, Jižní Afriky a po celé Evropě. Hodně nám pomohlo loňské spojení s americkou firmou Preformed Line Products. Díky tomu se už na nás ve světě nedívají skrze prsty," informoval Svatoslav Novák a doplňuje: "Přece jenom zahraniční partneři, například v Německu berou nás Čechy spíše za ty, co pro ně pracují. Teď když jsme poloamerická firma, se jejich postoj výrazně změnil."

Sraz patinovek a bastlů v Hradčanech-Kobeřicích, 13. 6. 2020
Mlýn v Hradčanech hostil parádní sraz veteránů. Bylo veselo, podívejte se

Společnost MICOS má na Prostějovsku pevné kořeny. "Sídlili jsme postupně v Plumlově, pak jsme se přesunuli do areálu bývalého Vojensko opravárenského závodu Mostkovice a působili jsme i v areálu krasické Galy. Od roku 2007 jsme v Prostějově," vyjmenoval Svatoslav Novák.

Na úspěchy společnosti je hrdý i primátor. "MICOS vnímám, protože jsem Prostějovák. Je to jedna z prvních firem založených v Prostějově. Přiznám se, že když jsem se začal o firmu zajímat blíže, byl jsem překvapený, kde všude ve světě je. Jsem rád, že firma nadále zůstává v Prostějově," uzavírá primátor František Jura.