„Veřejné projednání návrhu územního plánu se skuteční po letních prázdninách," informoval na úterním zasedání prostějovských zastupitelů náměstek primátora Zdeněk Fišer (ČSSD).

Půjde již o druhé veřejné projednání plánu. První se uskutečnilo 4. října 2011 v prostorách Národního domu.

„Bylo při něm podáno sto šedesát čtyři připomínek a námitek," připomněla tisková mluvčí magistrátu Jana Gáborová. Architekti brněnského studia Knesl + Kynčl, které zakázku zpracování plánu získalo ve výběrovém řízení, dostali následně za úkol dokument přepracovat.

Proč vytvoření nové podoby plánu trvá tak dlouho?

„Nejenže se zapracovávaly námitky a připomínky, ale řeší se také nový výčet záplavových ploch. Pak musí plán reagovat i na nový stavební zákon," vysvětlil náměstek Fišer.

Poznamenal, že plán se řeší i ve vztahu k orné půdě.

„Původně návrh plánu zabral pro průmysl víc půdního fondu, než dovolovali kvóty," přiblížil náměstek.

Zastupitel za ODS Tomáš Blumenstein prohlásil, že se mu nelíbí, když stát takto městu diktuje podmínky.

„Město se musí rozšiřovat," míní Blumenstein.

Fišer reagoval, že stanovisko, které v této souvislosti sdělilo ministerstvo zemědělství, magistrát musí respektovat.

Jak je to s námitkami?

Novela stavebního zákona přinese usedlíkům týden času na připomínky a námitky vůči návrhu plánu.

„Námitky s odůvodněním a vymezením dotčeného území lze uplatnit do sedmi dnů ode dne veřejného projednání. Dotčené orgány a ministerstvo uplatní ve stejné lhůtě stanoviska k částem řešení, které byly od společného jednání změněny. Ve stejné lhůtě může každý uplatnit připomínky k návrhu a vyhodnocení. K později uplatněným námitkám, stanoviskům a připomínkám se nepřihlíží. Dotčené obce, oprávněný investor a zástupce veřejnosti musí být na tuto skutečnost upozorněni," říká legislativa.