Nové nádrže
Holštejn, Javorník, Kačenka a Vosovec patří mezi jednatřicet lokalit v republice, které chce ministerstvo zemědělství chránit pro akumulaci povrchových vod. U nádrže Holštejn a Vosovec počítá s rozlohou přes sedmdesát hektarů, u Javorníku s téměř šedesáti hektarry a u Kačenky přes dvanáct.

Na čtyřech místech v Jihomoravském kraji se možná obyvatelé v budoucnu dočkají nových vodních nádržích. Lokality Holštejn, Javorník, Kačenka a Vosovec chce ministerstvo zemědělství zařadit na seznam pro hájení kvůli případné výstavbě. Vosovec by místní uvítali, Holštejn ne.

Nové nádrže mají sloužit jako jedno z opatření v boji se suchem.

„Z našeho území odtéká prakticky veškerá voda do okolních států a jsme závislí výhradně na srážkách. O nových lokalitách jsme jednali se zástupci krajů a obcí, jejichž katastrů se hájení dotkne. Z těchto jednání vzešlo jednatřicet lokalit,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Po prohlídce Punkevních jeskyní vyplouvají na lodičkách první návštěvníci po nouzovém stavu.
V Punkevních jeskyních opět vypluly lodičky. Podívejte se

Oblasti musí mít vhodný reliéf údolí, geologii podloží nebo hydrologii vodního toku. Na tyto požadavky ale podle geologa Antonína Tůmy naráží třeba Holštejn v Moravském krasu na Blanensku.

„Terén je tam tektonicky rozdělený pásmy puklin a zlomů. Je riziko, že vodu nádrž neudrží. Dalším důvodem je, že přehrada zastaví přirozený tok říčky Bílá voda, která teče do chráněných jeskynních systému,“ poznamenal.

Pochybností prověříme, zní z ministerstva

Mluvčí resortu Vojtěch Bílý ujistil, že seznam se může změnit. „Prověříme pochybnosti v daných lokalitách, včetně Holštejnu,“ uvedl.

Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař zdůraznil, že se jedná pouze o seznam pro hájení před neznehodnocením.

„Pokud tam třeba za padesát let budou chybět vodní zdroje, budoucí generace se může rozhodnout o výstavbě nádrže,“ přiblížil.

Podle Tůmy se ale jedná o slovíčkaření. „Proč vůbec uvažovat o tom, co by kdyby, když existují jasné důvody, proč ne,“ konstatoval.

V Křenůvkách se uskutečnila prodejní výstava keramiky hned čtyř hrnčířů z celé Moravy.
Hliněná krása mezi deštěm. Keramika přilákala do Křenůvek spousty lidí

Čeká se na ni 60 let

Místostarosta Hostimi na Znojemsku, která leží v blízkosti lokality Vosovec, Josef Novák by nádrž uvítal.

„Prospěla by. Trápí nás sucho. V té oblasti navíc dříve býval rybník, dnes je tam louka,“ dodal.

Lokalita Kačenka leží nedaleko Pavlic na Znojemsku. Vize nádrže je tam dobře známa. „Mluví se tady o ní minimálně šedesát let a dalších šedesát bude,“ řekl starosta obce Pavel Nechvátal.

Plumlovská přehrada
Voda v přehradě dostala jedničku, plavci mohou vyrazit

Hydrolog Jan Daňhelka předpokládá, že z pětašedesáti aktuálních chráněných míst a dalších jednatřiceti navržených v horizontu padesáti let vzniknou maximálně jednotky nových nádrží.

„A to tam, kde budou nejen potřebné, ale i realizovatelné z hlediska jejich konfliktů s jinými zájmy. Je ale zřejmé, že sucho ovlivňuje celé naše území a do budoucna, pokud bude narůstat teplota podle scénářů, se sucho bude vyskytovat častěji, již jen v důsledku rostoucího výparu. Tomu se budeme muset přizpůsobit i my, jednak na straně spotřeby a tím i měnících se potřeb společnosti, podle nichž budeme uvažovat jak velký objem vody potřebujeme akumulovat pro jejich naplnění,okomentoval odborník.