„Specialisté budou síran železitý navážet do zásobníků v Plumlově v pátek. Naplní všechny čtyři kontejnery. Plnění jim údajně potrvá půl den až den. Od začátku příštího týdne pak poběží zkušební provoz, musí se hlavně ladit komunikace zásobníků se softwarem, který bude přesně látku dávkovat v závislosti na průtocích řek," sdělila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Dodala, že koncem týdne pak do Plumlova nechají přivést obojživelný stroj na sekání zarostlého dna přehrady.

„Začne pracovat také začátkem příštího týdne. Původně měl začít se sečením zavodněného dna už dříve, ale byl zapůjčen v povodněmi postižených oblastech. Termín sečení v plumlovské přehradě se proto protáhl," řekla Tomíčková.

Mluvčí Povodí Moravy si posteskla, že nejvíce starostí jim momentálně dělají černé skládky v okolí plumlovské přehrady.

„Spolupracujeme se starosty obcí a snažíme se černé skládky likvidovat. Je to však běh na dlouhou trať, protože lidé si evidentně neuvědomují dopady svého jednání," vyjádřila se Tomíčková.

Vedle zákazu zahradní odpad

Pavel Kučera z Prostějova se byl na přehradě podívat o víkendu na kole.

„Vyjel jsem k hrázi, na špici sedělo pár lidí, hleděli do lagun na dně přehrady. Slezl jsem z kola a šel po břehu. Kousek od bistra byla tabule s nápisem zákaz skládky. A hned vedle cedule někdo vyhodil odpad ze zahrádky. Nejspíš to byl někdo z chatařů," popsal Kučera.

Pneumatikový případ

V květnu zase někdo do revitalizované nádrže naházel desítky starých pneumatik.

„Přes snahu mnoha lidí, správce toku a dodavatelských fi­rem o úspěšnou revitalizaci plumlovské nádrže si ji někteří pletou se skládkou," komentoval to tehdy Jiří Macík z útvaru vnějších vztahů a marketingu Povodí Moravy s dovětkem, že případ šetří policisté.

Podařilo se pachatele chytit?

„Tuto informaci ze strany policie nemáme," reagovala mluvčí Povodí Moravy Tomíčková.

SOUVISEJÍCÍ: Povodí se čertí, do přehrady naházelo nějaké individuum padesát pneumatik

Laguny plavce nelákají

Poté, co začnou fungovat srážedla fosforu jako opatření proti vodnímu květu, začne Povodí s obměnou stávajícího množství vody v plumlovské přehradě. Jakmile stavbaři dokončí práce na návodním líci nádrže, spustí hrázný dopouštění. V nádrži teď chybí zhruba devět výškových metrů vody. Plavce stávající laguny v plumlovské přehradě nelákají.