Lesy Drahanské vrchoviny se v posledních dnech a týdnech konečně díky občasným deštíkům a lijákům trochu nadechly, vypustily páru a napily se. Díky tomu tam teď můžete narazit na stovky rašících hříbků smrkových. Věřte mi, při sbírání těch větších jsem je viděl na vlastní oči.

Cestou necestou houštím v okolí Protivanova jsme s dětmi narazili i na dva vášnivé houbaře z Konicka, čtyčiačtyřicetiletého Pepu a devětatřicetiletého Honzu. Oba měli plné košíky hříbků, ale fotit se nechtěli. Zato se pěkně rozpovídali.

„Houbařit sem chodíme každý rok a teď se to opravdu pěkně rozjíždí,“ usmál se Pepa s tím, že do košíků neberou jen praváky. Rádi prý mají i bedly, modráky, klouzky či ryzce. To vše jim nyní smrčiny a bučiny Drahanské vrchoviny nabízí.

A co s houbami pak dělají? „Uděláme si polívku a omáčku, já potom miluji restované praváky s bylinkami na topince (recept najdete na konci článku), zbytek nasušíme či zavaříme,“ pospal Honza.

Podle něj je super, že lze nyní v lese narazit i na zajímavé kousky.

„Líbí se mi totiž netradiční druhy a taky je zkouším různě upravovat. Třeba dnes jsem si nasbíral na ozvláštnění omáčky asi dvacet lakovek ametystových. Mají nádherně fialovou barvu, ale konzumují se jen kloboučky, třeně jsou moc tvrdé,“ vysvětlil mi Honza.

HONZŮV RECEPT

Restovaní praváčci s bylinkami a topinkou

Ingredience: Na kousky nakrájení hříbci (nejlépe tzv. smrkáči, rozuměj hřiby smrkové), cibule, česnek, olej, slanina, máslo, oregano, tymián, sůl, pepř a chléb.

Postup: Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibulku. Přidejte houby, česnek, sůl a pepř. Pokapejte citronovou šťávou a přisypte bylinky. Vše pořádně promíchejte. Na závěr můžete přidat trošku másla a na malinké kousky nakrájenou slaninku. K tomu si připravte topinky, potřete je česnekem a nandejte na ně směs, kterou jste si předtím připravili.