Bez babiček a tet v rodině mladé matky příliš velký výběr nemají Řada z nich pak skončí v evidenci úřadu práce.

„Po mateřské dovolené jsem se neměla kam vrátit. Firma přesunula pobočku do jiného města. Kvůli synovi jsem začala nejdříve hledat práci na zkrácený úvazek. Takových příležitostí je ale v Prostějově velmi málo,“ uvedla Jana Adamcová, která problém alespoň na čas vyřešila péčí o nemocnou babičku.

„Vyřídila jsem si na sociálním odboru příspěvek na péči o osobu blízkou. Jenže po čase došlo na změnu hodnocení bezmocnosti a byla jsem ve stejné situaci,“ poznamenala Adamcová.

Po dvou letech hledání se jí podařilo sehnat práci na čtyři hodiny denně. „Není to ale pracovní poměr, jen dohoda o pracovní činnosti. Jsem stále evidovaná na úřadu práce. Za měsíc si můžu odpracovat maximálně dvacet hodin a vydělat si čtyři tisíce,“ dodala s tím, že mít v rodině babičku je v dnešní době terno.

Děti totiž mají ve škole prázdniny, občas onemocní a chtějí chodit do kroužků. Zvládnout vše při zaměstnání bez stresu a strachu o práci prý dost dobře nejde.

V evidenci Úřadu práce v Prostějově bylo na konci února 2697 uchazečů o zaměstnání, z toho 1587 žen. Ty tak tvoří 59 procent nezaměstnaných.

„K 19. březnu bylo v evidenci 242 uchazečů po mateřské dovolené, kteří mají v osobní péči dítě ve věku do čtyř let,“ potvrdila údaje analytička Úřadu práce v Prostějově Libuše Vrlíková.