„Šli jsme se projít k rybníku ve směru od Soběsuk, líbí se nám, jak je tam teď nově osazený ten mokřad a dělají tam i různé zátočiny. Bude to moc hezké. Sice rybník ještě není napuštěný, ale voda tam je. Viděli jsme se tam dokonce koupat nějaké odvážlivce, i když voda musí být ještě pěkně studená," nechala se slyšet Jana Vykydalová z Prostějova.Oprava hráze Podhradské rybníka v Plumlově

Koupat se možná budou moci i návštěvníci Dětského dne s šaškem Vikym, který si připravil autokemp Žralok na sobotu 31. května.

„Vypadá to dobře, myslím, že dílo je z naší strany už hotové, lidé se dokonce už koupali včera i v té vodě, co tam zatím je. Vody je zatím asi po prsa a je čistá," hlásil v úterý Petr Piňos z autokempu Žralok a potvrdil tak slova náhodné kolemjdoucí.

Se stavbou rybníka je spokojený i místostarosta Plumlova Martin Hyndrich.

„Stavba pokračuje podle plánu. K dnešnímu dni je utěsněná hráz a začne se opravovat asfalt na vozovce na hrázi. Myslím si, že do konce měsíce bude stavba určitě dokončena. Zatím se napouští do určitého stavu, za deset dnů by se měl začít napouštět naplno," nechal se slyšet plumlovský místostarosta.

Trabant na vodě

Plně napuštěného rybníka se nadšenci vodních radovánek dočkají v červnu.

„Neustále mi volají také organizátoři Trabant srazu, který tu bývá tradičně v červenci, jestli bude v rybníku dostatek vody, protože přivezou opět také trabant na vodu," zasmál se Petr Piňos z autokempu Žralok. Členové klubu a obdivovatelé trabantů nemusí mít obavy. Povodí Moravy zvládá opravy podle plánu.Budování mokřadu v přítokové části Podhradské rybníka v Plumlově

„Na hrázi Podhradského rybníka Povodí Moravy dokončilo práce na těsnící stěně, a do konce tohoto týdne bude na hrázi opravena i vozovka. V současné době jsou dokončené také práce na obnově stavidel. Zároveň probíhají také práce na konci vzdutí Podhradského rybníka, které taktéž probíhají podle plánu," ujistil referent vnějších vztahů a marketingu Povodí Moravy Radek Špatka a dodal, že rybník by měl být do konce června zcela napuštěn.

Rákos, orobinec a žabník

V dubnu se Povodí Moravy pustilo také do budování mokřadu. Pracovníci Povodí u výpusti rybníka vysadili více než tisícovku mokřadních rostlin, které budou přirozeným způsobem čistit vodu přitékající do přehrady. O čistou vodu v plumlovské přehradě se bude starat rákos, orobinec a žabník. Zatímco práce na samotném rybníku by měly být dokončeny příští týden, mokřad bude dokončen o několik měsíců později.

„Práce na něm pokračují dle harmonogramu, podle smlouvy by měl být dokončen letos v listopadu," dodal Radek Špatka z Povodí Moravy. (mag)