Zatímco však média čas od času informují o těžké přístupnosti práce pro starší ročníky, realita může být jiná. Alespoň podle informací z personálních oddělení některých firem ve městě.

„Záleželo by na pozici. Ve výrobě a provozu věkovou hranici nijak nestanovujeme. V managementu jsou ale požadavky na ovládání nejméně dvou světových jazyků. A tyto schopnosti starší generace často nenaplňuje," uvedla Klára Bundilová z personálního oddělení firmy Maier.

Společnost nyní nabízí řadu volných pracovních míst. Lidé by zde mohli najít uplatnění coby seřizovači lisu, operátoři, technici linky nebo inženýři kvality.

Podobné odpovědi na dotaz, zda by uplatnění mohli najít třeba lidé nad padesát let, se redakce Deníku dočkala také ve firmě MB Tool.

„I lidé nad padesát let by našli uplatnění. Záleží na pracovní pozici," uvedla Hana Fidlerová z tamního personálního oddělení. Také tato společnost nabízí řadu pracovních pozic především ve výrobě. Zaměstnání by zde našel například montážní pracovník, skladník, šička či nákupčí.

Věková omezení existují

Určitá věková omezení však existují a to především u firem, kde je požadována větší fyzická zátěž. Jako příklad mohou posloužit třeba podniky typu oceláren a sléváren. Také ve firmě Laser Technology podle vyjádření zástupce jednatele Martina Slaného však existují pozice, které úplně vhodné pro starší pracovníky nejsou.

„Vhodná je třeba pozice kontrolora. Jinak co se týká obsluhy, tak tam se jedná o poměrně fyzicky náročnou práci," uvedl. Lidé jakéhokoli věku by však mohli firmu kontaktovat v případě, že mají zájem dělat obsluhu CNC laseru či svářeče. Právě tyto pozice se totiž nyní společnost snaží obsadit.

Tyto tři firmy však nejsou jediné v regionu, které shánějí pracovníky. Společnost Murdter Dvořák z Olšan u Prostějova taktéž nabízí řadu pozic, například projektového plánovače, kalkulanta, nástrojaře nebo přípraváře barev či materiálu.

Textilní firma Torray pak do svých řad přijme třeba operátora tkalcovny. Desítky pracovních míst, jak do výroby, tak v oboru IT, nabízí společnost Mubea. Prostějovská nemocnice pak nabízí řadu pozic, pro lékaře i zdravotní sestry.