Lidé ze sdružení OnkoMaják, kteří otevřeli vedle střeva stánek, pak přesvědčovali lidi, aby nepodceňovali prevenci. Zdůrazňovali, že nezdravý životní styl a obava z lékařů řadí Českou republiku na první místo na světě ve výskytu rakoviny tlustého střeva.

„V Česku umírá padesát procent lidí s touto nemocí a to jen proto, že se jejich onemocnění odhalí pozdě," říká manažerka projektu Veronika Čapková.

Střevo nakonec přilákalo lidi všech věkových skupin. Zastavila se v něm škola, ale především lidé středního věku. Podle Veroniky Čapkové mají k zastávce hned několik důvodů.

K vidění i film

„Jde o lidi, kteří už si něčím podobným prošli. Měli teda třeba zánět tlustého střeva nebo jim lékaři odstraňovali polipy. Další se bojí a tak se radši přijdou podívat," vysvětluje a dodává, že ve střevě se lidé mohou dozvědět mnoho informací.

„Máme zde fotku, jak vypadá zdravé střevo a také věci o všech nemocech tlustého střeva. Nově také pouštíme film," poukazuje na ukázku vyšetření herce Miroslava Etzlera.

Není špatné včas navštívit doktora

Poučit se přišla nechat i Vladimíra Mráčková. Ta patřila k lidem, kteří zaznamenali rakovinu v rodině.

„Maminka měla rakovinu tlustého střeva. Myslím si, že není špatné včas navštívit doktora. Navíc podle mě tyto akce mohou lidem pomoct, alespoň těm, kteří si sami sebe váží," uvádí po té, co si vyslechla výklad a mohla se seznámit s tím, co tlustému střevu hrozí. Další lidé se s ní v otázce prevence shodují. Dodávají například, že po dovršení padesáti let by měl zajít na vyšetření tlustého střeva každý.

Další akce

Kromě nafukovacího střeva během Dnů zdraví v Prostějově mohli a stále mohou lidé zjistit i další podrobnosti o svém těle. Od pondělí do čtvrtka si od půl jedenácté do dvou hodin odpoledne mohou v restauraci Národního domu nechat změřit cholesterol, tuk či tlak. Vyšetření je bezplatné. Středa také nabídne jarmark na prostějovském náměstí T.G.M., který u kavárny Avatarka představí umění nevidomých.

SOUVISEJÍCÍ VČETNĚ PROGRAMU JARNÍCH DNŮ ZDRAVÍ: Jarní dny zdraví lákají na vyšetření zdarma i módní přehlídku