„Pokud byly kraslice dobře uvařené, mohly by vydržet zhruba týden, ale uložené v chladu v ledničce. Také záleží na tom, v jakém jsou stavu,“ vzkazuje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Pracovníci inspekce doporučují obezřetnost v případě, že vajíčka mají porušenou skořápku nebo je lidé po delší dobu skladovali v pokojové teplotě či je nechali vystavené na přímém slunci.

„Pokud vajíčka vykazují změny v chuti či vůni, pak by je už nikdo neměl jíst,“ zdůraznila mluvčí.

Podle dětských lékařů je uvařené vejce uchovávané v chladnu možné bez obav jíst ještě čtvrtý den.

„Jejich nadměrná konzumace však může způsobit střevní potíže,“ upozornila lékařka Anna Látalová z Konice. Dodala, že množství vajec natvrdo, které může člověk spořádat bez újmy na zdraví, je u každého individuální.

„Dávat pozor by si měli lidé se zvýšeným cholesterolem.