„Dopoledne jsem šla se psem do Čechových sadů a odnesl si jedno klíště,“ podělila se v pátek odpoledne o zkušenost chovatelka tříletého bišonka. „Jdeme koupit antiparazitní obojek,“ dodala seniorka Jana.

Aktivita klíšťat byla ve čtvrtek na stupni 2 až 3, v některých oblastech podle předpovědi stoupne na 4. Předpověď vydává každé pondělí a čtvrtek Český hydrometeorologický ústav ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem.

Aktivita klíštěte vyjadřuje podíl klíšťat v dané lokalitě, která jsou připravena k napadení hostitele. S rostoucí aktivitou klíštěte roste stupeň rizika napadení.

Obec Suchý na Blanensku nemá o turisty nouzi a v létě bývá nabitá. Rekreanty, rybáři i chataři. Zázemí kempu ze sedmdesátých let minulého století, však není ideální. Obec se ho snaží postupně vylepšovat.
Suchý investuje do zastaralého kempu, na pláži u rybníka jsou nové apartmány

Ideální podmínky

„Klíště má nyní ideální podmínky. Je teplo a dostatečná vlhkost, půda je vlhká. Aktivita jde proto rychle nahoru. Očekávám čtyřku,“ hodnotil v pátek Libor Mazánek z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje, expert na onemocnění přenosná ze zvířat na člověka.

Klíšťata hrozí prakticky všude. Obecně platí, že číhají všude tam, kde je tráva vyšší než 20 centimetrů. Riziko, že hostitele nakazí klíšťovou encefalitidou, je konkrétně na Olomoucku v části okresu, kde se začíná zvedat Nízký Jeseník, tedy v oblasti Hluboček, Hrubé Vody, Svatého Kopečka, problematické jsou i jižní svahy Jeseníků směrem k Šumperku.

„Lymeskou borreliózu je možné chytit i v zeleni v Olomouci, například v parcích. Jsou zde ježci a ti to hodně přenáší,“ vysvětloval Mazánek.

Trailové Hanácké stezky na Záhoří - 29. 4. 2021
Hanácké stezky na Záhoří se už rýsují, stavbu ale ztěžují vandalové

Aktivita klíštěte na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku je na stupni 3. Roste.Aktivita klíštěte na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku je na stupni 3. Roste.Zdroj: ČHMÚ

Důkladně se prohlédněte

Odborníci radí nesedat a nelehat v porostech, doménou klíšťat jsou zejména nízké podrosty na okrajích smíšených nebo listnatých lesů. Po pobytu v přírodě se prohlédnout.

„Ještě důležitější než veškeré repelenty je to, aby se člověk po návratu z přírody prohlédl. Důkladně a co nejdříve,“ připomněl Libor Mazánek.

Klíštěti obecnému trvá několik hodin, než začne sát krev a může člověka infikovat některou z nebezpečných nákaz. „Pokud člověk klíště včas odstraní, má stoprocentní ochranu, kterou nezajistí repelenty,“ poukázal.

V Olomouckém kraji letos eviduje krajská hygienická stanice zatím jeden případ klíšťové encefalitidy. „Má inkubační dobu tři týdny a klíšťata začínají být aktivnější až poslední týden. Počátkem června očekáváme hlášení prvních případů,“ vysvětlil Libor Mazánek. Vloni v červnu přibylo ve statistice v Olomouckém kraji 12 nakažených. Za celý rok 42.