„V létě mnozí z nás pobývají v přírodě, kde se často neobejdou bez táboráku, grilování nebo opékání buřtů. Oheň v přírodě se však může snadno vymknout kontrole a napáchat velké majetkové či ekologické škody,“ uvedla mluvčí hasičů Olomouckého Kraje Vladimíra Hacsiková.

V červnu museli hasiči zasahovat u devatenácti požárů, což je o šest více než vloni a v červenci řešili hasiči šestnáct požárů, tedy o sedm více než v červenci minulého roku.

Osm z červnových a devět z červencových požárů přitom bylo v přírodním prostředí, což představuje oproti minulému roku nárůst o dvacet až třicet procent požárů v přírodě.

„Nejčastěji hořel odpad a stará suchá tráva. Mezi nejčastější příčiny požárů patří nedbalost, například odhození nedopalku cigarety,“ sdělila Hacsiková.

Aby lidé předcházeli v přírodě požárům, je třeba dodržovat několik pravidel. Důležité je zejména rozdělávat oheň nejméně padesát metrů od okraje lesa, dále je nezbytné, aby otevřený oheň, tedy ani gril, nezůstával bez dozoru. Lidé by si též měli nachystat zásobu vody pro případ nenadálé události.

„Pokud se přes veškerou opatrnost situace vymkne kontrole, je nutné zavolat hasiče prostřednictvím tísňové linky,“ dodala Hacsiková. (mma)