„Požárem budovy vznikla Městu Plumlov škoda v předběžně výši kolem tří milionů korun," uvedla ve středu ráno policejní mluvčí Miluše Zajícová. Díky včasnému zásahu šesti jednotek hasičů se podařilo uchránit majetek v přibližné výši padesáti milionů

Místostarosta Plumlova zatím potvrdil, že podle jeho informací vyšetřování zatím neobjasnilo, co přesně bylo příčinou požáru.

„Bohužel nejsme blíže k tomuto zjištění. Můžu ale potvrdit, že oheň poničil skladovací prostory a také klubovnu vodních skautů," uvedl místostarosta Martin Hyndrich.

Deník následně také oslovil vedoucího skautského oddílu, který má v budově poškozené ohněm své sídlo. Milan Kalčík na dotaz Deníku řekl, že pro skauty byl požár pohromou.

„Přímo oheň se nás nedotkl, ale všudypřítomný čoud a voda z hašení ano. V klubovně to teď vypadá docela hrozně. Extra škody to však asi nebudou," uvedl Milan Kalčík.

Zároveň však sdělil, že skauti budou muset načas přesídlit jinam. „Klubovna pár měsíců nepůjde používat. Je nyní beze střechy a bez elektřiny. Teprve také budeme zjišťovat, jak dopadlo tam uložené vybavení. něco bude nejspíš na odpis, jiné věci pak musí uschnout," řekl k následkům požáru vedoucí plumlovských skautů.

Čeká je spousta práce

Před pracovníky plumlovského zámku i města je každopádně dlouhá práce. Vyšetřování ještě není u konce, část střechy je však v sutinách. Nejenže tak bude potřeba udělat projekt na novou, ale předně také odstranit zbytky té staré.

„Na úklid následků požáru máme docela dost pracovníků, lidé se nám pak houfně hlásí s nabídkou pomoci. Zatím však musíme počkat, jak dopadne vyšetřování," uvedla zástupkyně kastelána Kateřina Jenešová. Dodala pak, že se zvažují i možnosti financování oprav. „Uvažuje se i o sbírce," poznamenala.

V šetření má nyní případ pojišťovna i hasiči s policií.

„Policisté společně s kriminalisty zjistili, že zahořela místnost se dřevem. V budově nízkého zámku na nádvoří, kdy se oheň rozšířil v délce přibližně pětadvacet metrů.

Na místě byl přítomen technik Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, který dle zjištěných skutečnost vyloučil technickou závadu a jako možnou příčinu vzniku požáru uvedl nedbalost," sdělila ve středu ráno policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Na místě byl přítomen i policejní specialista-chemik, psovod se psem vycvičeným na vyhledávání ohnisek požáru a přítomnost možných urychlovačů hoření a kriminalistický technik, který provedl fotodokumentaci místa činu.

Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu poškození cizí věci. za něj hrozí až tři roky vězení. Příčina, míra zavinění a okolnosti požáru jsou předmětem dalšího šetření.