V Prostějově se nacházejí dvě unikátní vily po místních podnikatelích. Obě jsou ve špatném stavu. Vypadá to ale, že se jedna z nich, na Vojáčkově náměstí, dočká kompletní opravy. Bratři Josef a František Kováříkovi byli zakladateli továrny na hospodářské stroje, parní lokomotivy a motory. Oba bratři si nechali v Prostějově postavit vily od architekta Emila Králíka.

Budovy jsou zapsané v seznamu kulturních památek a podle historiků mají velkou cenu. Jsou totiž ukázkou moderní předválečné české architektury. Domy byly postaveny mezi lety 1910 a 1912 podle návrhů brněnského architekta Emila Králíka.

Právě vila po Josefu Kováříkovi získala před několika měsíci nového majitele, který chce provést velké změny.

„Důležité pro nás bylo, v jakém stavu tato architektonicky cenná budova, která kdysi bývala ozdobou města, v současnosti je. Hlavně jsme chtěli, aby objekt přestal chátrat,“ shrnul důvody Martin Radič, předseda družstva, které teď budovu vlastní.

Prostějovští politici slavnostně zakončili rekonstrukci náměstí Spojenců.
Na Ruďáku je hotovo. Přibyla nová parkovací místa a chodníky
Zrekonstruovaná silnice a přejezd v Olomoucké ulici v Prostějově
Na nebezpečí u přejezdu vás upozorní telefon. Systém se testuje v Prostějově

Rádi bychom původní barvu omítek

Nový majitelé by rádi zachovali původní ráz budovy.

„Ono to ani jinak nejde. Vila je památkově chráněná. V první fázi budeme pracovat na fasádě a na střeše,“ řekl Radič. Problémy prý mají s barvou omítky.

„Původní barvu neznáme. Současná je tam někdy z dob socialismu a my bychom rádi měli původní,“ vysvětlil.

Jak bude vypadat interiér budovy, ještě není jasné.

„Taky bychom chtěli zachovat původní podobu. Ale o interiéru se budeme bavit až v horizontu nějakých dvanácti měsíců. Důležitější je pro nás teď exteriér,“ uvedl Radič.

Komunitní centrum - ilustrační foto.
V Bílovicích vznikne nové komunitní centrum

Bude sloužit veřejnosti

Budova po rekonstrukci bude sloužit veřejnosti.

„Uvažujeme o nějaké výstavě, galerii. Mohly by tam být expozice, které jsou spojené s historií budovy. Například něco z historie firem Agrostroj, nebo Wikov. Plán na bydlení, nebo podnikání neexistuje,“ dodal Martin Radič.

Celý projekt bude velmi nákladný. Proto se dočká finanční podpory od města i od kraje.

„Město opravu podporuje z dotací. V současnosti jsme dotovali opravu střechy a fasády. Pokud majitel požádá i příští rok, nevidím důvod, proč nedotovat i zbytek projektu,“ řekl Adam Sekanina z oddělení památkové péče.

Předchozí majitelka musela vilu prodat z důvodu vysoké finanční náročnosti na údržbu.

„Je to historická budova, údržba spolyká hodně peněz. A najít někoho, kdo by si prostory v ní pronajal, bylo opravdu hodně těžké,“ sdělila Márya Růžičková.

Autor: TOMÁŠ KISS

Hloučela u Žárovic. Sucho jindy dravou říčku proměnilo v kamenité koryto s občasnými tůňkami
Romže je na suchu. Zoufají si rybáři i ekologové