Ředitelka školy v Čechách pod Kosířem novinku vítá, ne však bez výhrad.

„Děti by měly umět plavat, a ne kaž-dý rodič z obce jim to zajistí,“ uvedla Iveta Slámová.

Novinka z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) však také prověřuje školní rozpočet.

„Je to komplikace. Jen dojíždění nás přijde na padesát tisíc. Musíme to pokrývat třeba z peněz na učebnice,“ doplnila s tím, že nejbližší bazén je ve vzdálenosti třinácti kilometrů.

Jiné školy však už plavání měly a problém podle svých slov s jeho zavedením na školách nemají.

„Už je zahrnuto ve výuce, celkově to vítám. Nám vycházejí vstříc dopravci dovážející děti na bazén, stejně tak se daří uzpůsobit rozvrhy,“ řekla ředitelka vesnické školy v Rozstání Miloslava Vystavělová.

Rekonstrukce druhé části Tylovy ulice
Tylovka je otevřená, obyvatelé však mají výhrady

Rozvojový program

Přesto se ale najde celá řada školských zařízení, která v nové normě vidí problém. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se tak rozhodlo zareagovat. Zmiňované případné problémy venkovských škol řeší vyhlášením rozvojového programu.

Ten zajistí úhradu nákladů škol na dopravu na výuku plavání. „V první etapě MŠMT zajistilo tuto platbu více než tisíci škol a vyčlenilo více než sedmnáct milionů korun,“ uvedl tiskový odbor MŠMT.

Jen v Olomouckém kraji rozdělilo přes jeden a půl milionu korun. Značné částky získaly nejen školy na venkově, ale i v Prostějově. Třeba ZŠ Melantrichova přes sto padesát tisíc korun.

Na další možný problém poukázal i Boris Vystavěl, předseda České unie sportu v Prostějově.

„Aspoň s tím plaváním nedopadnou jako já. Ale co kapacity bazénů? Koupaliště přece nepřicházejí v úvahu,“ řekl.

I přesto, že některé školy dosud plavání povinné neměly, zatím třeba prostějovské lázně tlak na termíny nezaznamenaly. Alespoň podle ředitele Vladimíra Průši.

„Výrazný nárůst zájmu nemáme, rozvrhy však teprve sestavujeme. Je ale pravda, že dáváme přednost školám z Prostějova, zatím jsme ale nikoho neodmítli,“ řekl pro Deník.

Hotelu Zlechov u plumlovské přehrady. Ilustrační foto
Dokončení Zlechova se opět oddálilo