Dozvědět se odpovědi nejen na tyto otázky mohli lidé, kteří zavítali v pátek vpodvečer do kovárny Ekocentra Iris. Konalo se zde povídání o sovách, které přilákalo děti i dospělé. Kromě toho, že lidé zjistili spoustu zajímavých informací, udělali i dobrý skutek. Vstupné z akce, která zaplnila kovárnu do posledního místa, totiž poputuje na záchranu sov.

„Sovy u nás byly od nepaměti, ale lidé o nich neví vůbec nic. Je důležitější znát o každém druhu nějakou drobnost než to, jak vypadají," řekla Věra Malátková, která vlastní záchrannou stanici zvířat Charlie.

A tak lidé zjistili, že sovy si neumí postavit hnízdo, nedělají si zásoby a jsou nepořádné. Že výr velký má rozpětí křídel 180 centimetrů, že puštík bělavý je nejvzácnějším druhem a u nás jej žije jen dvaadvacet párů, že sova pálená hnízdí jen v lidských obydlích a že kalous ušatý umí vyhnat vrány, havrany i straky z jejich hnízd a že se na čas stává i obyvatelem Prostějova. „Sídlí totiž na vánočním stromu, který stojí v adventním období před prostějovskou radnicí," řekla Věra Malátková a dodala, že všechny sovy jsou chráněné.

V České republice hnízdí deset druhů sov. „U žádné ze sov, které žijí na našem území, člověk nepozná podle zbarvení samce od samičky," uvedla majitelka záchranné stanice a zároveň dodala, že polovina mláďat nepřežije první rok života. „Rodiče je nic nenaučí a problémem je i člověk a jeho civilizace. Nejvíc ohrožují sovy na zdraví dráty elektrického vedení a také srážky s dopravním prostředkem," uvedla Věra Malátková.

Asi největším zážitkem pro všechny byla možnost pohladit si živou sovu, kterou s sebou její chovatelka přivezla. „Mám doma knížku o zvířatech a nejraději mám povídání o sovách, protože se mi nejvíc líbí. Chtěl bych mít jednu doma, ale maminka mi to nechce dovolit," posteskl si čtyřletý Martin.