„Přehradu chceme začít napouštět na přelomu dubna a května. Neslibuji, že nádrž bude brzy plná vody. Za dva, tři měsíce ji celou nenapustíme, ale pokud nám bude příroda přát, pak se v nádrži bude dát v létě koupat," prohlásil na středeční tiskové konferenci Povodí Moravy v salonku plumlovské restaurace Pácl Radim Světlík, generální ředitel Povodí Moravy.

Hnědá, ale čistá

Světlík popsal, že díky laboratorním rozborům zjistili ve všech potocích vtékajících do nádrže vysoký obsah fosforu. Ten v nádržích podporuje rozvoj toxického vodního květu.

„Jde o prvek, který krmí sinice. Do vody se dostává z odpadů z domácností i zemědělské činnosti," popsal Světlík.

Prozatímním řešením na likvidaci fosforu bude použití srážedel.

„Z nádob instalovaných na přítocích se bude do vody uvolňovat síran železitý. Ten fosfor vysráží takovým způsobem, že jej sinice nebudou už dál moci využít," přiblížil Světlík s tím, že provoz těchto zařízení mají hradit obce spolu s krajským úřadem.

Generální ředitel Povodí Moravy připomněl, že síran způsobí hnědé zabarvení vody. „Jde však o efekt bez problémů," ubezpečil veřejnost Světlík.

Další zajímavosti z tiskovky týkající se revitalizace plumlovské přehrady najdete ve čtvrtečním tištěném vydání Prostějovského deníku.

OBRAZEM

Revitalizace plumlovské přehrady - únor 2013

Oprava hráze plumlovské přehrady. Foto: Radim Havlík


Tiskovka Povodí Moravy v Plumlově

Tiskové konference Povodí Moravy se zůčastnil i hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil. Foto: Radim Havlík

Revitalizace Podhradského rybníka v Plumlově - únor 2013

Podhradský rybník čeká oprava hráze. Napuštěn má být do léta. Ve středu zaměstnanci Povodí Moravy sbírali z hladiny a břehů naplavené dřevo. Foto: Radim Havlík