„Fotbalistky připravily pro děti přivítání, na kterém nechyběl ani hráč za 1. SK Prostějov Lukáš Zelenka a bývalý fotbalový brankář Jindřich Skácel, se kterým už tři roky spolupracujeme," uvedla učitelka speciální školy Milena Skoupilová.

Děti dostaly dárky a malé občerstvení a pak už mohly zjišťovat, co všechno obnáší být fotbalistou. Nejprve se podívaly, jak vypadá fotbalový trénink, pak se do něj zapojily a po přípravě na ně čekal zápas.

„Kdo dá gól, tomu koupím nové auto," hecoval na hřišti hráče Jindřich Skácel. O vítězi však rozhodl až penaltový rozstřel.

„Jó, jó, dal jsem gól, to je super," radoval se s rukama nad hlavou Roman se speciální školy. Radost mu nezkazil ani fakt, že na auto nemá nárok.

„To by platilo v případě, že by padl gól během zápasu, a ne až na penalty," vysvětlil s úsměvem Jindřich Skácel, který se speciální školou spolupracujeme už několik let.

„Naše spolupráce začala před třemi roky v listopadu, kdy nám v Galerii Bašta uspořádal výstavu keramiky, kterou vyráběly naše děti. První akci jsme potom uspořádali s fotbalovým klubem 1. SK Prostějov a o pár měsíců později jsme pořádali akci s ženským fotbalovým klubem z Kostelce na Hané. Fotbalistky napekly dětem cukroví a chovaly se k nim přirozeně. Po jejich návštěvě chtěla polovina kluků hrát fotbal," směje se Milena Skoupilová.

Velkou pomocí pro školu byly i finanční příspěvky, díky nimž dostaly handicapované děti multismyslovou místnost.

„V ní jsou speciální pomůcky, které slouží k rozvoji smyslového vnímání. Děti zde mají vodní postel, světelný vodní sloup či projektor, který promítá na stěnu barevné světelné efekty, a nechybí ani relaxační hudba. V dítěti simuluje pocit, že je v děloze, takže se cítí bezpečně," vysvětlila učitelka speciální školy Kateřina Sečkářová a dodala, že vybudování této místnosti vyšlo na 150 tisíc korun.

„Pomocnou ruku přiložili učitelé i rodiče. Bez nich a bez sponzorů bychom ji nemohli zřídit," dodala Kateřina Sečkářová.