„Česká pošta se rozhodla, že upustí od této pobočky, protože je už dlouhodobě v červených číslech. Je to vcelku pochopitelné. Lidé, kteří pracují ve větších městech, si své záležitosti vyřídí tam a naši pobočku navštěvují jen senioři, nebo ti, kteří mají zrovna volno. Jinou možnost ani nemají, protože pošta otevírá v osm a končí v patnáct hodin," vysvětlil kroky České pošty starosta Malého Hradiska Marian Fiedler.

Přesto by obec ráda zachovala pobočku pošty i nadále.

„Nejbližší poštovní úřad je v Protivanově, což jsou odtud zhruba čtyři kilometry. Avšak Česká pošta nám nabídla možnost, aby se provozování pobočky ujala obec. Celou záležitost jsme projednávali na zastupitelstvu a došli jsme k závěru, že pro obec by to znamenalo velkou zátěž," dodal starosta Malého Hradiska s tím, že na základě tohoto rozhodnutí vypsala Česká pošta veřejné výběrové řízení na nového provozovatele.

Na veřejném zasedání obecního zastupitelstva projevila zájem o spravování pošty provozovatelka tamějšího Smíšeného zboží Lenka Sekaninová.

„Myslím si, že by pošta v obci měla být určitě zachována. Ne všichni mají automobil, aby se dopravili na jinou pobočku. Proto jsem se také zapsala do výběrového řízení s tím, že se budu věnovat jak obchodu, tak i poště," uvedla Lenka Sekaninová.

Její slova potvrzují i obyvatelé obce.

„Určitě by byla škoda, kdyby tady pošta nebyla. V Hradisku ji využívá spousta lidí, včetně mě," okomentoval potřebu obecní pošty František Komínek.

Podobný osud čeká řadu dalších poboček

Podobný osud pošty, jaký je v Malém Hradisku, čeká i další pobočky po celé republice. Společnost Česká pošta v rámci projektu Pošta Partner hodlá převést velkou část svých poboček na menších obcích jiným provozovatelům.

„Česká pošta počítá s převodem dvou a půl tisíc poboček z celkového počtu tří tisíc dvě stě poboček na Pošty Partner, a to do roku 2025. Z pohledu občanů je jednou z největších výhod projektu pružnost otevírací doby, kdy obce, případně soukromníci sami určují rozsah hodin pro veřejnost, který nesmí klesnout pod naše požadované minimum," vysvětlil projekt České pošty mluvčí společnosti Matyáš Vitík.

Podmínky převodu provozovatele jsou nastaveny tak, aby obyvatelé obcí nepocítili změnu v tom negativním smyslu.

„Obyvatelé se žádné změny bát nemusí. Vše zůstane při starém, ačkoliv se provozování pošty ujme někdo jiný," uzavřel starosta Malého Hradiska Marian Fiedler.