„Změny jsou spíše kosmetické, výraznému omezení otevírací doby nedochází ani u jedné z pošt," nechal se slyšet Ivo Mravinac, ředitel odboru komunikace České pošty.

Dodal, že v uvedených místech je v porovnání s celým regionem skutečně nižší poptávka po poštovních službách.

„Nové otevírací doby se ve všech případech nastavovali společně s místní samosprávou, vyhovují tedy obcím i Poště samotné," řekl Mravinac.

Ve Ptení na zkoušku

S dvouhodinovým zkrácením provozní doby pošty musejí počítat obyvatelé Ptení. Nyní mohou dopoledne usedlíci chodit na pobočku ve všední dny od osmi do dvanácti hodin, odpoledne pak od patnácti do sedmnácti hodin.

„Od září bude pošta ráno v provozu jen od osmi do desíti hodin, odpolední se otevírací doba nemění. Zkrácení provozu se nám nelíbí. Bude to omezení nejen pro lidi, ale i pro velké firmy, které u nás působí," prohlásil Jiří Porteš, starosta Ptení.

Zdůraznil, že ptenští zastupitelé chtěli při jednáních se zástupci České Pošty dohodnout jinou provozní dobu.

„Navrhovali jsme, aby v úterý, čtvrtek a pátek bylo odpoledne na poště otevřeno od třinácti do sedmnácti hodin. S dopolední provozní dobou jsme souhlasili. Pošta ale naše stanovisko nerespektovala," sdělil Porteš.

Přesto Česká Pošta stále ještě dohodě s Ptením dveře nepřirazila.

„Měsíc bude zkušební provoz. Teprve pak se uvidí, zda nedojde k navrženému rozšíření provozních hodin," vysvětlil Jiří Porteš.

V Olšanech dopoledne jen do jedenácti

Usedlíci z Olšan u Prostějova se od září na poštu nedostanou před polednem. Nová ranní provozní doba totiž bude ve všední dny končit v jedenáct hodin. Nyní má pošta v Olšanech otevřeno do dvanácti hodin. Odpoledne zde slouží pobočka od čtrnácti do šestnácti hodin a tak to i zůstane.

„Omezení provozní doby ráno mi nevadí. Spíš mě štve, že je zde odpoledne otevřeno jen do čtyř. Když mi přijde doporučený balík nebo nějaké psaní určené do vlastních rokou, tak musím kvůli jeho vyzvednutí odcházet z práce o hodinu dřív," posteskla si sedmatřicetiletá Alena s dovětkem, že naštěsí prý na poštu nemusí nijak často.

Další pobočky

Stejně jako v Olšanech zkrátí bude dopolední otevírací čas o hodinu kratší i na poště v Kostelci na Hané. Od září tam lidé budou moci chodit na pobočku ve všední dny od 8 do 11 a od 13 do 17 hodin.

Pošta v Drahanech nyní funguje přes týden od 8 do 10 a od 13 do 16 hodin. Od počátku září bude mít otevřeno od 8.30 do 9.30 a od 14.00 do 16 hodin.

V Lešanech mají na poště otevřeno od pondělí do pátky dopoledne od 8 do 10 a odpoledne od 14 do 16 hodin. Od září bude ráno otevřeno od 8 do 9 hodin, odpolední provoz je beze změn.

Ve Smržicích nyní pošta slouží od 8 do 11 a od 15 do 16.30 hodin. S prvním školním dnem začne dopoledne fungovat od 8 do 10 hodin. V pondělí a ve středu odpoledne pak přivítá zákazníky od 14.30 do 17 hodin, v úterý, čtvrtek a pátek pak od 14.30 do 16 hodin.