Tři klienty, kteří překročili hranici pět tisíc korun za léky a zdravotnické poplatky, eviduje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). „První pojištěnec překročil limit o dva tisíce korun, zbylí dva dohromady asi o šestnáct tisíc korun,“ potvrdil tiskový mluvčí VZP pro Olomoucký kraj Jiří Vévoda.

Přes pět tisíc korun stála léčba také dva klienty zdravotní pojišťovny Metal-Aliance. „Náš první pojištěnec překročil tuto hranici už v prvním čtvrtletí a další v druhém. Do konce června, kdy budeme uzavírat druhé čtvrtletí, se dá očekávat, že se nad limit dostanou další klienti z Prostějovska,“ informovala pracovnice pojišťovny Metal-Aliance Zuzana Trávníková.

Přestože zdravotní pojišťovny nemohou sdělit, kteří pacienti a z jakého důvodu překročili limit stanovený ministerstvem zdravotnictví, jedná se podle jejich pracovníků v drtivé většině o chronicky nemocné.

Pojišťovny jsou povinny zpracovávat informace o tom, kolik zaplatili jejich klienti na poplatcích a doplatcích, od zdravotnických zařízení a lékáren. Částky nad limit pěti tisíc korun pak musí svým pojištěncům vrátit nejpozději do 60 dnů od ukončení čtvrtletí. Děje se tak složenkou nebo převodem na bankovní účet.

Někteří pacienti se ale v novém systému zdravotnických poplatků a doplatků neorientují. „Syn je diabetik. Musí si čtyřikrát denně píchat inzulín a pravidelně měřit glykémii neboli hladinu cukru v krvi. Ročně dostává určité množství proužků právě na měření glykémie. Bohužel to nestačí na to, aby se mohl měřit pravidelně po každém jídle, což je nesmírně důležité pro jeho zdraví. Proužků je jen tolik, aby se mohl měřit zhruba obden. Proto je s manželem dokupujeme ze svého. Ročně za ně zaplatíme kolem deseti tisíc korun,“ popsala situaci ve své rodině Dana Soukupová z Prostějova s tím, že letos už za proužky zaplatili minimálně čtyři tisíce korun.

„Nikde nemohu zjistit, zda se tyto výdaje započítávají do pětitisícového limitu nebo ne. Spoustě diabetiků by to určitě pomohlo. Vím, že některé rodiny na dokupování proužků nemají peníze a tak si jejich děti mohou měřit glykémii jen zřídka.To se ale může odrazit na jejich zdravotním stavu,“ poznamenala Soukupová.

Diabetici mají podle pojišťoven v tomto případě smůlu. Své peníze zpátky nedostanou. „Prostředky pro diabetiky se dávají na takzvaný poukaz. Pokud je pacient vyčerpá a dokoupí si nové, nemůže tyto vynaložené finanční prostředky nijak vykázat,“ vysvětli Jiří Vévoda.