Řada regionálních politiků figuruje v dozorčích radách a představenstvech velkých prostějovských společností jako jsou třeba VaK, FTL, či .A.S.A. Zastupitelé jsou ve funkcích proto, aby kontrolovali chod firem, ve kterých má město podíl nebo do nich investuje.

Uvolnění zastupitelé, což jsou ti, kdo svou funkci vykonávají na „plný úvazek“ a nemají žádné další zaměstnání a nepodnikají, však za tyto posty nepobírají od loňského roku už ani korunu. Vyplývá to z novelizace zákona o střetu zájmů, která platí od 1.1. 2007. Ti neuvolnění, jichž je ovšem v zastupitelstvu většina, odměnu dostávají. Patří mezi ně třeba Jaroslav Faltýnek. „Jsem členem představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Prostějov a pobírám za tuto činnost řádově tisíce korun měsíčně,“ konstatoval.

O odměnu by samozřejmě stáli i uvolnění zastupitelé, kteří z novely zrovna nadšeni nejsou.

„Byl to od předchozí vlády populistický krok, kterým jsme se vrátili do prvobytně pospolné společnosti. Za práci má člověk dostat zaplaceno,“ hodnotí zákon o střetu zájmů prostějovský místostarosta Vlastimil Uchytil, jenž je místopředsedou představenstva VaK a členem dozorčí rady .A.S.A. TS Prostějov.
Jedinou motivací, když teď za funkce nedostává peníze, je pro něj prý práce pro blaho města.

Uchytilův názor podpořil i další prostějovský místostarosta Pavel Drmola. Ten je jednatelem obchodní společnosti Mi Pro Stav, vlastníka aquaparku.
„Teď už mě fungování společnosti nijak nezatěžuje, věnuji mu totiž asi tak den v měsíci. Z počátku to však bývalo i dva a půl dne práce týdně,“ uvedl Drmola.

„Také si myslím, že každá práce má být ohodnocena a to především podle její náročnosti a míry osobní zodpovědnosti,“ dodal.

„Odpovědnost máme obrovskou, za činnost v uvedených funkcích ručíme dokonce svým majetkem, ale jako uvolnění členové rady města nemáme ze zákona na odměny nárok,“ prohlásil další z prostějovských místostarostů Alois Mačák. Ten je členem dozorčí rady Domovní správy Prostějov a společnosti FTL - First Transport Lines.

Uvolněné zastupitele, ale i neuvolněné starosty a neuvolněné členy rady obcí nazývá novelizace zákona veřejnými funkcionáři. Všem funkcionářům pak ukládá povinnost podat nejpozději do 30. června následujícího kalendářního roku oznámení o jejich podnikatelské činnosti. Musí také přiznat majetek nabytý v průběhu výkonu funkce včetně třeba darů. Když funkcionář zapomene přiznání podat, zaplatí pokutu 30.000 korun. Pokud by se prokázalo, že uvedl lživé údaje, mohl by dostat až stotisícovou sankci.

Přečtěte si: Zastupitel byl obviněn z krácení daní

Klikněte pro zvětšení!

INFOGRAFIKA: Kolik berou politici