„Využil jsem této možnosti před nějakými deseti jedenácti lety. Děda měl doma brokovnici, na kterou neměl papíry. Když jsme po jeho smrti zjistili, že policisté vyhlásili amnestii, tak jsme zbraň hned donesli na jejich služebnu," vzpomíná Karel Snášel z Prostějova.

Zbraňové amnestie vyhlašují policisté pravidelně a jsou pro ně jednou z možností, jak stáhnout z oběhu nelegální zbraně. Odevzdat beztrestně takovou zbraň nebo střelivo budou moct lidé už počtvrté.

„Vyhlášením amnestie zaniká trestnost nedovoleného ozbrojování u lidí, kteří mají doma bez povolení zbraň nebo hlavní část zbraně a kteří ji předají dobrovolně do úschovy kterémukoliv útvaru policie," vysvětlil policejní mluvčí Josef Bednařík.

Zbraň lze získat do legálního vlastnictví

Lidé, kteří donesou do konce roku na policejní služebnu nelegální zbraň, mají zároveň možnost zažádat si o vydání dokladů, díky kterým by jim zbraň zůstala. Žádosti budou posuzovat jednotliví policisté.

„Po odevzdání zbraně a balistické expertíze má držitel zbrojního průkazu dva měsíce na to, aby si požádal o vydání dokladů k této zbrani. Tímto ji může získat legálně do vlastnictví," vysvětlil mluvčí policistů.

Spolu se zbraňovou amnestií dochází od července také k novele zákona o zbraních. Ta přináší novinky pro ty, kteří jsou majiteli zbrojního průkazu a licencí.

„První podstatnou změnou je prodloužení doby platnosti zbrojního průkazu z pěti let na deset. Zároveň se také prodlouží lhůta k předložení dokladu o zdravotní způsobilosti u držitelů zbrojních průkazů skupiny D nebo F na pět let," uvedl Pavel Spurný, komisař Odboru služeb pro zbraně a bezpečnostní materiál. Ti, kteří chtějí mít zbrojní pas pro lovecké účely, už nemusí předkládat platný lovecký lístek.

Nově také nemusí držitelé zbrojních průkazu hlásit vývoz a zpětný dovoz zbraně a střeliva, u žádostí o vydání či prodloužení zbrojního průkazu bude stačit jedna fotografie. Za vydání zbrojního pasu lidé zaplatí sedm set korun, při vydání zbrojní licence pak za každou skupinu sedm set korun a za vydání průkazu zbraně tři sta korun. Za povolení ke zbrani kategorie B zaplatíte dvě stě korun a za udělení výjimky ke zbrani kategorie A tisícovku.