Za poslední měsíce se na Šumpersku množí případy krádeží, které mají na svědomí gangy Romů z Prostějovska a Přerovska. Desítky Romů se do zdejšího regionu přistěhovaly za svými rodinami. Důvodem jejich migrace byla patrně ztráta bydlení kvůli neplacení nájmu.

„V Šumperku policisté zaznamenali od ledna do září šestnáct případů odobné trestné činnosti. Převážně se jedná o krádeže v supermarketech. Policisté již mají vytipované skupiny osob, které se na této trestné činnosti podílejí a hodlají se na ně zaměřit,“ uvedl mluvčí šumperské policie Josef Bednařík.

Že se jedná o romské party, se podařilo zjistit z důvěryhodného zdroje. Policisté totiž etnickou příslušnost sdělovat nesmějí.

„Víme o tom, že se v poslední době v Šumperku objevila řada nových romských rodin. Slyšel jsem, že přišly také z Hranic. Kontakty s nimi nemáme. Je to problém, protože jejich kriminální činnost vrhá špatné světlo na všechny Romy,“ řekl romský podnikatel Karel Ferenc, který situaci hodlá řešit v komisi prevence kriminality, v níž zasedá.

Krádeže se policistům daří objasňovat velmi obtížně. Pachatelé jsou totiž poměrně zkušení a také velmi pohotoví.

„V posledních dvou měsících se jedná především o kapesní krádeže v supermarketech. Pachatelé často využívají toho, že si lidé nechávají tašky a kabelky ve vozících. Proto nabádáme veřejnost k obezřetnosti. Podle našich poznatků se ale tato skupina osob zaměřuje také na vykrádání aut,“ upozornil mluvčí policie.

Krádeže se neodehrávají jen v Šumperku

Naposledy policisté zadrželi devatenáctiletého Roma z Přerova, který využil situace a ze zaparkovaného auta v Brníčku odcizil peněženku a doklady.

Pachatel hbitě využil toho, že majitel nechal auto před domem odemčené, což na menších vesnicích není nic neobvyklého. Brzy se ukázalo, že krádež má na svědomí recidivista, který je navíc dosud v podmínce.

Naposledy skupinka Romů vyrazila do Palonína. Muž a dvě ženy drze vnikli na soukromý pozemek a začali se dobývat do domu.

„Neznámých osob si všimla šestaosmdesátiletá majitelka, která se je snažila vykázat ven. Jedna z žen pod záminkou, že musí na záchod, vnikla do domu. Zde ji po chvíli důchodkyně přistihla, jak prohledává skříň v ložnici. Po ní vešel do objektu i muž s druhou ženou, kteří rovněž chodili po pokojích a prohlíželi si vybavení bytu,“ popsal mluvčí šumperské policie Josef Bednařík.

Trojice nakonec dům opustila, aniž by z domu něco odnesla. I přesto po ní policie pátrá. Zatím ví jen to, že se jedná o lidi do třiceti let, kteří špatně hovoří česky.

„Rádi bychom upozornili především seniory, aby se přihlásili, pokud zaznamenají ve své blízkosti pohyb podezřelých osob. Většinou se jedná o lidi, kteří se pod různými záminkami snaží dostat do domu či bytu. Například nabízejí zboží nebo žádají o pomoc. V tom případě doporučujeme okamžitě volat bezplatnou linku tísňového volání 158,“ radí mluvčí Bednařík.