„O pohledy je zájem, každý den prodáme několik kousků. Zrovna včera tady byl pán, který jich chtěl dohromady osmnáct," vybavila si Lenka Gartnerová z informačního centra.

Záběr na radnici si tu ve středu kolem poledne vybral jednadvacetiletý Martin Smýkal z Přerova. Do Prostějova vyrazil s přítelkyní.

„Tu pohlednici mám pro dědu, on je sbírá. Vždycky, když někam jedeme, tak chce, abychom mu nějakou přivezli. My sami si pohledy nekupujeme, co chceme, tak si vyfotíme," nechal se slyšet mladý muž.

Z pohlednic Prostějova si vybere snad každý. Zajímavě a graficky moderně zpracované jsou dva pohledy na Národní dům. Zákazníci však obvykle dávají přednost spíše tradičnějším pohlednicím, ať už s jednotlivými památkami města nebo pohledům děleným. Obrázkové kartičky jsou k mání zhruba od tří do osmi korun.

Informační centrum v pernštýnském zámku nabízí i pohledy

Právě dělené pohledy tvoří základ nabídky trafik.

„Je o ně poměrně velký zájem, prodávají se dobře," pochvaluje si Alexandra Kvapilová z tabáku Profit na náměstí.

Podle prodavačů z dalších trafik či papírnictví v centru kupují pohledy hlavně dovolenkáři. Někteří jen jako suvenýr, další je opravdu hodí do schránky se vzkazem. „Pohlednice rozhodně nejsou mrtvé, procházejí nám rukama denně," potvrdil ředitel prostějovské hlavní pošty Luděk Coufal.

Líbí se i vlastnoručně vytvořené pohlednice

Mezi pohledy se podle ně neobjevují jen fotografie význačných památek, měst a obcí.

„U dětí na táboře jsou oblíbené třeba vlastnoručně vyrobené pohlednice, ať už nakreslené, nebo vytvořené nějakou jinou technikou. Mnohdy jde o velmi zajímavá dílka," ocenil Coufal.

Známky?

K pohlednicím patří nerozlučně známky. Na tu svou Prostějov stále ještě čeká. V září má vyjít kolekce známek s motivy historických automobilů, na jejíž obálce bude automobil Wikov i s prostějovským znakem pod panoramatem Hradčan. Podle všeho bude však motiv pouze součástí obálky, a na pohlednici si jej tedy nenalepíte. V roce 2007 vyšel takzvaný přítisk s motivem Národního domu. Toto filatelistické označení znamená, že na kuponu vedle samotné známky se vyjímal další obrázek ke stému výročí postavení této významné památky.

Podobně jeden z prostějovských patriotů poděkoval minulý rok Petře Kvitové za její sportovní úspěchy. Není vyloučeno, že jako první bude na samostatné známce portrét slavného rodáka Otto Wichterle. (pam)