To následně pro Deník potvrdil také starosta Vlastimil Michlíček.

„Podomní prodej máme ošetřený vyhláškou, při vjezdech do městyse máme také cedule upozorňující na zákaz této činnosti v katastru Nezamyslic. Pokud se pak s takovými lidmi setkáme, snažíme se je z městyse vykázat," vysvětlil starosta městyse.

Obec vs. firma

I přesto se však v únoru i v březnu našli lidé, kteří toto rozhodnutí obce nerespektovali.

„Chodili nám tady nějací lidé, kteří nabízeli levnou energii po domech. Nechytili jsme je. I minulý týdne jsme zde však nějaké podomní prodejce měli," řekl starosta k zkušenostem obyvatel Nezamyslic s podomními prodejci. Dodal také, že v jednom případě se také prodejce prokázal průkazem firmy.

„Jeden z obyvatel si zažádal o průkaz prodejce. Podle něj mělo jít o zástupce energetické firmy Bohemia energy. Ta nám později tvrdila, že její zaměstnanci obcházeli pouze své klienty, s nimiž už společnost měla podepsanou smlouvu. Zjistili jsme však, že to nebyla pravda" dodal.

Prostějovský deník následně zažádal o vyjádření právě tuto firmu. V reakci na dotazy redakce na možné nezákonné počínání svých zaměstnanců ústy své mluvčí Alžběty Šťastné popřela.

„Naše společnost plně respektuje místní vyhlášku o zákazu podomního prodeje a každý obchodní zástupce ji musí dodržovat. Není v našem zájmu jednat v rozporu se zákony nebo obecními vyhláškami," řekla k možnému podomnímu prodeji.

Ten už řada obcí a měst, včetně Prostějova, na svém území zakázala. Přesto se však nadále stává, že se lidé, vedení obcí nebo policisté s případy podomního prodeje setkávají. Například mluvčí prostějovské městské policie Jana Adámková potvrdila, že v pondělí se policisté s případem podomního prodeje setkali.

„Docházelo k němu v průběhu dopoledne ve Vrahovicích. Lidé nám oznámili, že někdo porušuje podomním prodejem městskou vyhlášku. Hlídka však už v místě nikoho nezastihla," řekla k případu.

Nabízel hodinky a toaletní vodu

V sobotu však měli městští strážníci štěstí a muže přistihli při činu.

„Nešlo ani tak o podomní prodej, ale o pochůzkový, který však také není dovolený. Muž nabízel v Plumlovské ulici hodinky či toaletní vodu. Hlídka ho zadržela a protože odmítal věc na místě vyřešit blokovou pokutou, věc půjde do správního řízení," sdělila Jana Adámková.

Zároveň poprosila obyvatele Prostějova, aby se v případě setkání s podomními prodejci obrátili na městskou policii. Malý průzkum prostějovské redakce však ukázal, že by k tomuto kroku sáhl málokdo. Oslovení lidé se však shodli, že by jakékoli jednání s podomním prodejcem odmítli.

„Asi bych na něj nereagovala nijak. Je mi něco podobného nepříjemné. S podomním prodejem však zatím žádné osobní zkušenosti nemám," uvedla Jitka Růžičková.