„Historie je naše celoživotní vášeň, takže potřebné informace k sepsání knihy jsme sbírali už po mnoho let. Samotná realizace knihy nám zabrala zhruba jeden rok," řekl jeden ze čtyř autorů nové publikace Jaroslav Dvořák.

Více než tří set stránková kniha nejprve uvádí čtenáře do kontextu tehdejších reálií.Kniha Pod pásy tanků, pod křídly letadel

„Než se v knize dostaneme k posledním květnovým dnům roku 1945, dozví se čtenáři, jak probíhal kritický rok 1938 v konkrétních obcích. O zážitcích ze zabavování majetku i povinné mobilizaci vyprávějí pamětníci příběhy, ze kterých až mrazí," popsal Jaroslav Dvořák.

Fotografie uniforem všech armád

Nová kniha neobsahuje pouze vzpomínky pamětníků, ale také konkrétní fakta, která autoři čerpali z odborných pramenů, statistiky a v neposlední řadě i soubor ilustračních fotografií uniforem všech armád, které se účastnily osvobozování Prostějovska.

Kruté boje

„Během osvobozování probíhaly na Prostějovsku kruté boje. Přes Klenovice, Čelčice, Pivín a Skalky vedla frontová linie. Pokud pominu Ostravskou operaci, tak mezi Čelčicemi a Skalkou probíhala snad největší tanková bitva u nás. Jen v této bitvě zemřelo více než dvě stovky lidí," uvedl autor knihy, která se dočká svého křtu už pátého února v Čelčicích.

„Kniha je v prodeji od začátku roku, ale oficiálně ji budeme křtít až v únoru. Na této akci bychom rádi poděkovali všem, kteří se na tvorbě podíleli. Ať už tím, že nám poskytli vzácné informace, nebo finančně přispěli," řekl spoluautor knihy Jaroslav Dvořák z klubu vojenské historie Dukla. Právě vojensko-historický klub knihu vydal na svoje náklady s přispěním obcí, které v knize figurují, i samotného města Prostějova.

Bude i druhý díl

„Jsme moc rádi, že je mezi lidmi stále zájem o relativně nedávnou historii, která se často týká i jejich rodné vesnice. Město Prostějov i zmiňované obce nás velmi podpořily a stále podporují například i v realizaci pietních aktů a vzpomínkových akcí, čehož si opravdu vážíme," poděkoval Jaroslav Dvořák, který zároveň prozradil, že kniha Pod pásy tanků, pod křídly letadel se dočká i svého pokračování.

„Momentálně pracujeme na druhém dílu, který se bude detailněji věnovat konkrétním událostem, případně upřesňovat informace z prvního dílu," uzavřel Jaroslav Dvořák.

Knihu Pod pásy tanků, pod křídly letadel z pera Zdeňka Bezrouka, Jaroslava Dvořáka, Jaromíra Kouřila a Radka Kirchnera mohou zájemci zakoupit na webových stránkách klubu vojenské historie Dukla: www.kvh-dukla.cz