Do problémů se před pěti lety dostal i Radek Večeřa z Prostějova. Sám zažil exekuci kvůli jedné zapomenuté složence na 621 korun. „Byla to moje blbost. Půjčil jsem si dvacet tisíc, které jsem každý měsíc postupně splácel, ale špatně jsem si spočítal počet splátek. Nevím, jak se mi to stalo, ale poslední splátku jsem zapomněl uhradit," vzpomíná. Místo šestisetkorunového dluhu jej však zapomnětlivost stála daleko více.

„Firma, které jsem nezaplatil, mi neposlala ani upomínku a dluh hned prodala vymáhací společnosti. Ta jen nechala několik let uležet a já jsem pak zaplatil skoro patnáct tisíc korun. Naštěstí jsem peníze měl, takže jsem je mohl hned zaplatit. Byl jsem rád, že už je to vyřešeno, ale musím říct, že si od té doby pořádně hlídám platby. Byla to drahá zkušenost," míní Radek Večeřa, který není sám, kdo se dostal do dluhové pasti. Právě čtvrteční dražba movitých věcí by měla pomoct čtyřem lidem dostat se z ní alespoň trochu ven.

Kam na dražbu?

„Dražba se koná v areálu bývalé kotelny na Sídlišti Svobody od devíti hodin, registrace zájemců o dražbu začne o půl hodiny dříve," vzkázal soudní vykonavatel Pavel Kořínek s tím, že lidé si zároveň během registrace budou moct prohlédnout dražené věci. A jejich seznam není zrovna krátký. Mezi draženými věcmi se objeví manželské postele, rychlovarná konvice, skříně, gauč či kuchyňský stůl, nechybí ani lustry, vázy, kořenky či nádobí. Nejdražší položkou na seznamu je notebook, jehož vyvolávací cena začíná na stokoruně.

Problém? Vícečetné exekuce

S exekucí se v České republice potýká téměř milionů lidí a firem. Podle statistik jsme na tom v porovnání s okolními státy dobře a exekucí rok od roku ubývá.

„Loni jich tuzemské soudy zahájily na základě návrhů věřitelů 714 tisíc, což je o více než sto tisíc méně než v předešlém roce," uvedla Petra Báčová, mluvčí Exekutorské komory ČR.

Průměrná částka, kvůli které soud loni zahájil exekuci, se pohybovala kolem osmdesáti tisíci korun. Největší potíže vznikají v situaci, kdy lidé překrývají jedny dluhy druhými a nemají pak dostatek peněz na jejich zaplacení.

„Problémem jsou zejména tzv. vícečetné exekuce, kdy jeden dlužník čelí vyššímu počtu exekučních řízení," uvedla Petra Báčová.

Lidé v těžké finanční situaci, kteří nemohou platit své dluhy a hrozí jim exekuce, mohou v Prostějově využít služeb bezplatného poradenství. Poradna při finanční tísni funguje na Školní ulici každou čtvrtou středu v měsíci, a to od čtrnácti do šestnácti hodin. (ham)