„Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek, ve kterých se může lokálně vyskytnout přívalový déšť s úhrny kolem 30 milimetrů a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině a kroupy,“ varoval v pondělí ČHMÚ.

Lokálně se podle výstrahy očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů a sklepů.

„Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ upozornil ČHMÚ.

Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu.

Na farmu ve Vrbátkách-Štětovicích v neděli odpoledne dorazilo pojízdné kadeřnictví. Výdělek věnuje postiženým tornádem, 27. června 2021
Kadeřnictví na kolečkách zastavilo na farmě. Výdělek pošle postiženým tornádem

Pozor na přehřátí a dehydrataci

Meteorologové současně varovali před vysokými teplotami, které v úterý odpoledne mohou v Olomouckém kraji přesáhnout 31 stupňů. Lidem hrozí při vysoké teplotní zátěži nebezpečí přehřátí a dehydratace.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ doporučil ČHMÚ.

Akce Urban art jam u Velkomoravské ulice v Olomouci. 26. června 2021
Ošklivou ohradu ve Velkomoravské vyzdobili umělci. Než tam vyroste nová čtvrť

V úterý až 34 stupňů

Podle předpovědi pro Olomoucký kraj mohou teploty v nižších polohách dosáhnout až 34 stupňů Celsia, na horách budou maxima 24 až 28.

„V úterý bude přes den skoro jasno až polojasno. Odpoledne a večer přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. V noci na středu od jihozápadu až zataženo, místy přeháňky a bouřky, ojediněle i silné,“ upřesnil Eduard Jarcovják z ostravského regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ.

Dům pro rodiče v Jeseníkách. Autor: Ondrej Palenčar, TŘI.ČTRNÁCT architekti
V top výběru české architektury jsou i stavby z Ol kraje. Prohlédněte si je

Přijde déšť

V noci na středu bude oblačno až zataženo, na většině území déšť a místy bouřky, ojediněle i silné. Přes den bude polojasno, večer od jihozápadu až oblačno a místy přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 24 až 28 stupňů Celsia.

I ve čtvrtek bude oblačno až zataženo a na většině území déšť, ojediněle bouřky. „Odpoledne očekáváme ustávání srážek a večer i ubývání oblačnosti,“ sdělil meteorolog Jarcovják. Nejvyšší denní teploty už budou 19 až 23 stupňů Celsia.

Na pátek předpovídá ČHMÚ oblačno, přechodně i polojasno a místy přeháňky. K večeru pak ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty budou podobné jako ve čtvrtek.