„Z pěti tisíc druhů středoevropských hub, které na území republiky rostou, je jich sto dvacet toxických. Z toho pět až sedm opravdu nebezpečných,“ vypočítal Polčák z mykologické poradny v Přerově.

Protože na Prostějovsku nepůsobí prakticky žádný člen České mykologické společnosti, jezdí houbaři se svými neznámými úlovky právě do Přerova za ním a jeho kolegy.

„Nejvíce nám nosí muchomůrky růžovky a muchomůrky tygrované,“ tvrdí mykolog, který vzpomněl na jeden z posledních vážných případů otravy.

Poškozená rodina přišla do poradny po dvou dnech, kdy už polovina jejích členů ležela v nemocnici. Odborníci zjistili, že šlo o muchomůrku zelenou, a protože v nemocnici ještě neměli výsledky rozboru žaludku postižených, zachránila jim tato informace život. V jednom případě s trvalým poškozením jater. „Tento rok o žádné otravě po požití hub nevím, ale je to jen otázka času, protože spousta lidí sebere všechno, co vidí,“ míní Polčák.

Do prostějovské nemocnice letos ještě nikoho s otravou z jedovatých hub nepřivezli. V loňském roce tu však zaznamenali tři případy. Příznaky otravy houbami jsou různé a mohou se projevit po patnácti minutách až po několika dnech od požití. Nejčastěji se dostavují bolesti břicha, zvracení, nevolnost nebo průjem. Následné léčení začíná vypumpováním žaludku a dál se postupuje podle druhu houby a jedu, který pacient zkonzumoval.

Často jsou čerstvé houby k dostání na stánkovém prodeji. Prodejce však musí mít osvědčení o znalosti hub, které mu na základě úspěšně složených zkoušek vydá krajská hygienická stanice. Kontrolu stánkařů provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). „V letošním roce jsme u prodeje čerstvých hub nezaznamenali žádné závadné vzorky,“ ujistila Alena Hegerová ze SZPI s tím, že kontroly budou pokračovat.

Petr Syrovátka