„Poničené stromy řešíme už několik měsíců, avšak doposud se nepodařilo chytit žádného pachatele. Celou věc aktuálně řeší městská i státní policie," uvedla náměstkyně primátorky Ivana Hemerková s tím, že v současnosti ani nelze vyčíslit škoda, kterou vandal na stromech způsobil.

HLASUJTE V ANKETĚ POD ČLÁNKEM: Co byste udělali, kdybyste viděli vandala, jak ničí odpadkový koš v centru?

„Vše se ukáže až na jaře, které stromy se ještě vzpamatují a obrostou pupeny, a které díky velkému poškození uschnou," dodala náměstkyně.

V loňském roce vedení města dokonce zvažovalo možnost umístění fotopastí, od toho ale pověření policisté upustili.

„Vzhledem k tomu, že k poškození stromů došlo během dlouhého období a na celém teritoriu města Prostějova, nelze předvídat, kdy a kde může dojít k dalšímu. Z tohoto důvodu se použití fotopastí jeví jako neúčelné," vysvětlil mluvčí policie František Kořínek.

Výzva o pomoc

O pomoc při pátrání po vandalovi požádali i obyvatele města, kteří je mohou kontaktovat s jakýmikoliv informacemi, které by mohly pomoci při dopadení.

„Výzvu k pomoci v pátrání po neznámém pachateli jsme uveřejnili před týdnem a zatím jsme žádnou informaci od občanů k této věci neobdrželi," dodal policejní mluvčí a odhalil jednu z vyšetřovacích verzí, jak k poškození stromů může docházet.

Mohou za to psi a jejich majitelé?

„Jednou z variant může být to, že k poškození stromů dochází při výcviku psů bojových plemen. V případu samozřejmě probíhá nadále prověřování, k jehož způsobu a metodám se nyní nemohu více vyjádřit," uvedl policejní mluvčí František Kořínek.

Podobnou metodu psího výcviku potvrzuje i Klára N., která pravidelně prochází přes park ve Smetanových sadech.

„Viděla jsem pána, co posílal psa na jeden z menších stromů a nechával ho zakousnout se do vysoko rostlých větví. V tu chvíli mě nenapadlo, že je to něco divného," řekla mladá Prostějovanka.

Naopak majitel psího útulku v Čechách pod Kosířem a zkušený chovatel Leopold Dostál se s ničím takovým ještě nesetkal.

Odnesl to i koš antivandal

„Vůbec si nedovedu představit, jak to může probíhat. Majitelé psů, včetně bojových plemen, mají k dispozici kynologická cvičiště, kde výcvik probíhá podle stanovených řádů a ne někde v parku mezi lidmi," vysvětlil Leopold Dostál.

Poničené stromky nejsou jedinou věcí, které trápí vedení města i obyvatele. Po začátku nového roku přišlo na radnici hned několik hlášení o zničených odpadkových koších.

„Lidé hlásí nejen převrácené, ale i úplně rozbité koše na různých místech po celém městě. K újmě přišly i odpadkové koše antivandal na hrázi rybníka, kde někdo využil toho, že vrchní kryt byl odemčený a odlomil ho," uvedla mediální referentka Anna Kajlíková.

Definitivní škody zatím vyčísleny nejsou.

V současné době ve spolupráci s technickými službami Prostějov a Městskou policií Prostějov stále zjišťujeme počty zničených odpadkových košů. Zatím jsme u počtu asi čtyřiceti kusů. Odhadovaná škoda je asi osmdesát tisíc korun," uzavřel náměstek primátorky Jiří Pospíšil.