V loňském roce zavítalo na zámek v Plumlově bezmála jedenáct tisíc návštěvníků, což je podle zdejšího kastelána Roberta Dolečka velký úspěch. Oproti předchozím rokům je to číslo zhruba dvojnásobné. Pro letošek se proto chystají nová turistická lákadla.

Jednou z nich je ubytovna, která od poloviny května začne fungovat přímo v podzámčí, a také nové občerstvení. Vedení města se přitom rozhodlo zdražit vstupné do památky a to o deset korun pro děti a o dvacet korun pro dospělé.

„Cena vstupného se v podstatě pět let nezměnila. Proto ji mírně upravíme. Dospělí zaplatí za pětapadesátiminutovou prohlídku místo třiceti padesát korun, pro děti jsme loňské vstupné dvacet korun zvedli o desetikorunu. I po zdražení však vstupenky na plumlovský zámek budou patřit k těm nejlevnějším v republice. Například na hradě Kokořín, kde trvá prohlídka pouze třicet minut, návštěvníci zaplatí šedesát korun,“ uvedl kastelán Doleček s tím, že tento krok byl motivován zvýšením nákladů na rekonstrukci zámku a jeho úklid.

Milovníci adrenalinu se mohou opět těšit na lanovou dráhu, po níž se sklouznou přímo ze zámku přes rybník až k místnímu kempu Žralok.
„Lanovku uvedeme do provozu první květnový den. Do prázdnin se návštěvníci budou moci svést každý víkend a o letních prázdninách pojedeme nepřetržitě,“ slíbil jeden z konstruktérů lanovky Pavel Nezbeda.
Jak poznamenal, lanová dráha bude mít letos mnohem lepší parametry. „Ukotvíme ji jiným způsobem, takže bude mít větší sklon a tím i vyšší rychlost,“ vysvětlil Nezbeda.

Podle Roberta Dolečka by si na plumlovském zámku měl každý najít to své. V dubnu na zámek přiletí čarodějnice a v květnu potěší všechny milovníky dobrého jídla i pití hodový jarmark na nádvoří.

Nejbližší akce (předběžně):

29. 3. Otevírání zámku - vernisáž

Duben
12. 4. Republikové závody v rybolovu - Podhradský rybník
30. 4. Slet čarodějnic

Květen
2. 5. Fotografie - Snídal, Franc - vernisáž Kamenný sál
17. 5. Hodový jarmark na nádvoří zámku, koncert skupiny Fleret s Jarmilou Šulákovou
31. 5. Pohádkový zámek

Červen
6. 6. vernisáž v Galerii v kapli
13. - 15. 6. Country salon (countra, folk, bluegrass)
27. 6. loutkové divadlo na nádvoří
27. - 29. 6. PlumLOVE 08, multižánrový festival (hudba,divadlo,film)